به گزارش تیتربرتر؛ در هفتهای که گذشت شاخص کل بورس از سطح یک میلیون و ۳۶۷ هزار واحد به یک میلیون و ۴۳۲ هزار واحد رسید. بورس رشد ۴.۲۸ درصدی را تجربه کرد.
بازار سهام در 14 فروردین 1401 با رشد همراه است یا خیر؟

در این هفته شاخص هموزن با رشد ۴.۸۱ درصد به میزان ۱۸ هزار و ۷۰۰ واحد روی پله ۳۶۵ هزار و ۲۶۸ واحد قرار گرفت. شاخص فرابورس نیز با رشد ۴.۲۸ درصدی به عد ۱۹ هزار و ۳۱۶ واحد رسید.
در طول هفته گذشته به غیر از روز سهشنبه که ۲۸۴ میلیارد تومان خروج پول را شاهد بودیم. به ترتیب روز شنبه ۱۸۷ میلیارد تومان، روز یکشنبه دو میلیارد تومان، روز دوشنبه ۴۳۸ میلیارد تومان و روز چهارشنبه ۶۹ میلیارد تومان ورود پول به بازار سرمایه صورت گرفت.
اخباری که در هفته گذشته بورس را تحت تاثیر قرار داد، خبر حذف ارز ترجیحی از دارو بود که با وجود عدم حذف ارز ترجیحی، اما صنعت دارو رشد خوبی را تجربه کردند.
همچنین خبر سرمایهگذاری در طرح توسعه پالایشگاه غیر بورسی، افزایش حجم صادرات نفتی، اجبار به توزیع سهام زیرمجموعه ایران خودرو پس از افزایش ۴۰ درصدی، خبر اعطای تسهیلات به فعالان حوزه فناوری اطلاعات، ارتباطات و استارت آپها که باعث افزایش اشتغال و سود آوری خواهد بود، تاثیر به سزایی بر روند بازار سرمایه داشت.
در نهایت در آخرین روز کاری هفته اخیر روابط عمومی سازمان بورس اعلام کرده که سود سپردههای بانکی صندوقهای سرمایهگذاری مشمول مالیات نخواهد بود. این موضوع میتواند نقدینگی زیادی توسط حقوقیها به بورس وارد کند.
سرنوشت بورس در شش ماهه اول سال 1401

با شروع سال ۱۴۰۱ بورس وضعیت خوبی به خود گرفت و در یک هفته ابتدایی معاملات به اندازه سال ۱۴۰۰ رشد کرد. به گفته کارشناسان احتمالا هفته جاری بازار سرمایه سبزپوش باقی بماند.
بازار سرمایه در هفته گذشته روند مطلوبی داشت؛ رشد ارزش معاملات که کارشناسان از آن به عنوان یک سیگنال بسیار قوی برای افزایش امیدواری نسبت به آینده بورس یاد میکنند، طی این روزها در شرایط مطلوبی قرار گرفته است.
ارزش معاملات بازار، در نخستین هفته کاری قرن جدید موفق شد خود را بر بالای کانال پنج هزار میلیارد تومان تثبیت کند. از طرفی دیگر، نمادهای بزرگ بازار که به عنوان لیدرهای بورس شناخته میشوند، روند مطلوبی داشتند. شاخص کل به جز روز سهشنبه، در سایر روزهای هفته سبزپوش بود.
شاخص کل هموزن که نمادهای کوچک بازار را نمایندگی میکند،در تمامی روزهای هفته مثبت بود و حتی به افت شاخص کل در روز سهشنبه هم واکنشی نشان نداد.
در گذشته، شاخص هموزن بورس با افت مواجه میشد و شاخص کل صعودی بود که این شرایط، شائبههایی مبنی بر «شاخصسازی» را به وجود آورد. حتی موجب ایجاد عبارتی با عنوان «شاخص دولت» و «شاخص ملت» میان اهالی بازار سرمایه شد.
در این وضعیت که نمادهای مختلف از شرایط خوبی برخوردارند و سهام اکثر شرکتها با رشد قیمتی مواجه شدهاند، امیدواریها نسبت به دومین هفته کاری سال جدید نیز افزایش پیدا کرده است.
رشد ارزش و حجم معاملات، سبزپوشی شاخص هم وزن در طول هفته و اخبار مثبت در بازار طی هفته اخیر از جمله سیگنالهای مثبتی است که میتواند خبر بسیار خوبی برای سهامداران باشد.
سهامداران امیدوارند که در دومین هفته کاری ۱۴۰۱، بورس همچنان سبزپوش و سودده باشد.
حال باید منتظر ماند و دید که آیا بازار سرمایه در این هفته هم به روند صعودی خود ادامه خواهد داد یا خیر.
مطالب مرتبط: زمان ثبت نام مجدد جاماندگان سهام عدالت در سال 1400 مبلغ قسط ماهیانه وام سهام عدالت چقدر است؟+شرایط
تحلیل و بررسی بازار سرمایه در سال 1400

در بازار سهام نیز شاخص کل بورس اوراق بهادار در روز پایانی اسفند ماه ۱.۶ درصد افزایش یافت. در این بازار شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس تهران با ۴.۵۵ درصد رشد از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا آخرین روز معاملاتی بازار سهام در اسفند ماه توانست افزایش ۵۹.۵۴۰ واحدی را برای خود به ثبت رساند. شاخص کل بورس در ابتدای سال ۱۴۰۰ با رقم یکمیلیون و ۳۰۷ هزار واحد کار خود را آغاز کرد و در آخرین روز کاری این نماگر را با عدد یک میلیون و ۳۶۷ واحد به بازار تحویل داد.
شاخص کل بورس با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ و مشخص شدن پیروزی آیت الله رئیسی در انتخابات در حالی روند صعودی به خود گرفت که بسیاری از سهامداران امید داشتند با توجه به وعدههای انتخاباتی رئیس جمهور منتخب برای حمایت از بورس، سیاستهای یک شبه و تماماً به نفع سهامداران عمده و شرکتهای حقوقی و دولت از تصمیمگیریهای مسئولان بورس رخت ببندد.
از ۲۸ خرداد سال جاری تا ۱۲ مرداد که روز تنفیذ رئیس جمهور دولت سیزدهم بوده است، بورس در یک روند صعودی متعادل با رشد ۲۱۶ هزار واحدی روبرو شد و توانست به عدد یک میلیون و ۳۷۶ هزار واحدی برسد.
از ۱۲ مردادماه ۷ شهریورماه سال جاری، بورس به روند متعادل خود ادامه داد. ۳ شهریور نیز روز رأی اعتماد به وزرای دولت سیزدهم بود؛ در این روز شاخص کل بورس توانست به عدد یک میلیون و۵۵۰ هزار واحدی برسد. بالاترین میزان شاخص کل بازار سرمایه در سال ۱۴۰۰ روز ۷ شهریور ماه و عدد یک میلیون ۵۷۵ هزار واحد بوده است.
اما از ابتدای شهریورماه با مشخص شدن وزرای دولت سیزدهم، بورس به یکباره روند نزولی به خود گرفت. ابهام در مؤلفههای بنیادی بورس یکی از عمده ترین دلایل این ریزش بوده است. مشخص نبودن برنامه وزیر اقتصاد در مورد بورس، نوسانی بودن قیمت دلار، برنامه جدی دولت در خصوص کنترل کسری بودجه و تورم و… از جمله دلایل ریزش بورس از نظر بنیادی بوده است.
از ابتدای شهریورماه و از روزهایی که شاخص کل به بالاترین میزان خود در سال ۱۴۰۰ رسیده است تا روز ۱۷ آبان سال جاری بورس چند مرتبه روند خود را تغییر داده است. اما در مجموع شاخص کل بازار سرمایه از ابتدای شهریور تاکنون کاهش ۱۰۵ هزار واحدی را تجربه کرده است.
بورس در تاریخهای ۳۱ شهریور و ۹ آبان به یک حمایت جدی برخورد کرده و تغییر روند داده است. اما نکته قابل توجه در این زمینه خروج پول از بازار سرمایه بوده است. این روند خروج پول سهامداران خرد از ابتدای شهریور تشدید شده است.
نماگر بازار اول اما در حالی با رشد ۹.۸۱ درصدی در پایان سال ۱۴۰۰ نسبت به ابتدای سال روبرو شد که شاخص بازار دوم بورس تهران با کاهش ۱.۶۷ درصدی در سال قبل، نشان داد که معامله گران بورس تهران به سهمهای بزرگ و شاخص ساز توجه بیشتری داشتهاند.
شاخص کل هم وزن نیز در سالی که گذشت با کاهش ۲۰.۸۱ درصدی به رقم ۳۴۸ هزار و ۲۷۰ واحد رسید. این نماگر در ابتدای سال عدد ۴۳۹ هزار و ۸۰۱ واحد را نشان میداد.
گزارشهای دریافتی از بورس تهران نشان میدهد در بازار اول سهام ارزش معاملات این بازار به ۴ میلیون و ۳۰۸ هزار و ۸۱۵ میلیارد ریال در پایان سال ۱۴۰۰ بالغ شده است. این رقم در مقایسه ارزش معاملات این بازار در اسفند ماه با ماه قبل از آن حاکی از کاهش بیش از ۶۵ درصدی است.
حجم معاملات نیز در این بازار به ۵۹۹ هزار و ۳۰۷ هزار میلیون سهم رسید که در اسفند ماه ۱۴۰۰ با افت بیش از ۴۷ درصدی نسبت به بهمن ماه مواجه بود.
در بازار دوم سهام نیز ارزش معاملات این بازار در بورس تهران در حالی تا پایان سال ۱۴۰۰ به ۴ میلیون و ۵۴۰ هزار و ۵۸۴ واحد رسید که این بازار در ماه پایانی این سال با کاهش بیش از ۶۲ درصدی ارزش معاملات خود نسبت به بهمن ماه مواجه بود.
حجم معاملات در بازار دوم بورس تهران نیز در سالی که گذشت به ۸۰۸ هزار و ۱۴۱ میلیون سهم بالغ شد که در اسفند ماه از افت بیش از ۲۶ درصدی نسبت به ماه قبل حکایت داشت.
در بازار بدهی بورس تهران اما ارزش معاملات این بازار به ۴۴۸ هزار و ۱۴ میلیارد ریال رسید که در اسفند ۱۴۰۰ از رشد بیش از ۹۳ درصدی ارزش معاملات این بازار نسبت به بهمن ماه خبر میداد.
همچنین ارزش معاملات صندوقهای سرمایه گذاری قابل معامله نیز با افزایش بیش از ۳۶ درصدی ارزش معاملات خود در ماه پایانی سالی که گذشت روبرو شدند که در نهایت ارزشی بالغ بر ۳ میلیون و یکصد هزار و ۸۸۵ واحد را برای این تابلوی معاملاتی در پایان سال ۱۴۰۰ برجای گذاشتند.
در مجموع ارزش معاملات بورس تهران در آخرین روز کاری بازار در سال ۱۴۰۰ به ۱۲ میلیون و ۴۱۲ هزار و ۵۳۱ میلیارد ریال رسید که در مقایسه با ماه قبل افت ۵۴ درصدی این ارزش را نشان میداد.
حجم کل معاملات سهام در بورس تهران نیز در سالی که گذشت به یک میلیون و ۶۰۲ هزار و ۶۳۵ میلیون سهم رسید که طی ۲۳۹ روز معاملاتی در ۱۵۱ میلیون و ۵۳۲ هزار و ۸۹۴ دفعه معامله میان خریداران و فروشندگان سهام دست به دست شده است.
چه عواملی اجازه نداد تا بورس به مسیر صعودی باز گردد
در سالی که گذشت روند تغییرات نرخ بازار بینبانکی نشان دهنده کاهش این نرخ در بهمنماه در قیاس با ماههای گذشته و تثبیت آن در محدوده ۲۰.۳ درصد بوده است.
علیرغم کاهش حجم معاملات بازار بین بانکی طی بهمن ماه ۱۴۰۰، افزایش کل مبلغ توافق بازخرید در عملیات بازار باز و تسهیلات قاعده مند در طی این دوره حاکی از استفاده منابع در دسترس برخی بانکها یعنی بانکهایی که پیشتر دارای مازاد قابل عرضه در بازار بین بانکی بودند برای تأمین نیازهای نقدینگی خود و کاهش مازاد قابل عرضه آنها در بازار بین بانکی است.
در روزهای پایانی سال ۱۴۰۰ عمدتاً با توجه به تداوم کاهش انتظارات تورمی، روند نزولی نرخهای بازده اوراق مالی اسلامی دولتی ادامه یافت؛ بهنحوی که در این ماه نرخ بازده اسناد مذکور با سررسیدهای یک، دو و سهساله، بهترتیب با ۱.۲۱، ۱.۳۳ و ۱.۰۳ واحد درصد کاهش نسبت به ماه قبل بهترتیب به ۲۲.۰۷، ۲۳.۱۰ و ۲۴.۰۳ درصد رسید.
مطابق گزارشها، آهنگ رشد پایه پولی در دوازده ماهه منتهی به بهمن ماه ۱۴۰۰ روند کاهشی را طی کرد بهگونهای که رشد پایه پولی دوازده ماهه از ۴۲.۱ درصد در مرداد ماه به ۳۳.۲ درصد در بهمنماه رسید. همچنین پایه پولی در پایان بهمن ماه ۱۴۰۰ (معادل ۵۸۰۷.۵ هزار میلیارد ریال) نسبت به پایان سال ۱۳۹۹، رشدی معادل ۲۶.۶ درصد داشته است.
این در حالی است که حجم نقدینگی در پایان بهمنماه سال ۱۴۰۰ (معادل ۴۶۲۴۱.۰ هزار میلیارد ریال) نسبت به پایان سال ۱۳۹۹ معادل ۳۳.۰ درصد رشد یافت.
بر اساس اعلام وزارت امور اقتصادی و دارایی، کارگزاری بانک مرکزی از ابتدای سال جاری تا پایان بهمنماه ۱۴۰۰، سی و دو مرحله حراج و سه مورد پذیرهنویسی اوراق مالی اسلامی دولتی برگزار کرد که در مجموع، ۷۵۵.۴ هزار میلیارد ریال اوراق مالی اسلامی دولتی توسط بانکها و سایر سرمایهگذاران خریداری شد.
آنچه دیگران می خوانند: زمان ثبت نام مجدد جاماندگان سهام عدالت در سال 1400 مبلغ قسط ماهیانه وام سهام عدالت چقدر است؟+شرایط
گردآورنده: علی اکبر رضایی