به گزارش تیتربرتر؛ دکتر بهرام دارایی در پاسخ به چرایی افزایش چند برابری قیمت دارو و عدم جبران این افزایش قیمت برای بیماران، گفت: افزایش قیمت دارو در شش ماهه نخست سال گذشته و به دلیل کاهش ۲ میلیارد دلاری بودجه دارو اعمال شد و مسئولان وقت برای جبران کمبود بودجه، ارز برخی از داروها را به نیمایی تغییر دادند.
وی افزود: براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی و درخواست وزارت بهداشت وقت، بودجه ۲ میلیارد دلاری برای کل تجهیزات پزشکی و دارو در نظر گرفته شد که در مقایسه با سال ۹۷، دو میلیارد دلار کمتر بود. این اتفاق سبب شد با توجه به تامین برخی داروها با ارز نیمایی و خارج شدن آنها از فهرست بیمه، افزایش قیمت دارو رقم خورد.
۳۰.۱ درصد میانگین افزایش قیمت دارو در سال گذشته

دارایی با اشاره به اینکه افزایش چند برابری قیمت دارو موردی بوده و میانگین تورم سبد کلی داروها از تورم در بخشهای دیگر کمتر است، ادامه داد: میانگین افزایش قیمت دارو در سال ۱۳۹۹، ۴۳.۱ درصد و در سال گذشته ۳۰.۱ درصد بوده است که از این میزان ۱۸.۸ درصد مربوط به ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۰ و ۱۱.۳ درصد مربوط به شش ماهه دوم است.
افزایش چشمگیر قاچاق معکوس دارو در سال گذشته
معاون وزیر بهداشت همچنین به قاچاق معکوس دارو در کشور اشاره کرد و با تاکید بر اینکه علت اصلی قاچاق معکوس دارو نرخ ارزان آن در کشور است، گفت: سال گذشته قاچاق معکوس دارو به شدت افزایش پیدا کرد. اگرچه اعداد دقیق قاچاق معکوس دارو از کشور جمعبندی نشده، اما این ارقام قابل توجه و چشمگیر هستند. البته عوامل نشت دارو به خارج از شبکه به صورت مستمر رصد و به مراجع قضایی معرفی میشوند.
فعلا تغییری در ارز دارو ایجاد نشده است/ اصلاح ساختار ارز دارو، طوری خواهد بود که افزایش قیمت رخ ندهد
وی همچنین در پاسخ به درباره احتمال تغییر در ارز دارو، با تاکید براینکه فعلا تغییری در اختصاص ارز دارو رخ نداده است، گفت: اصلاح ساختار اختصاص ارز بهگونهای خواهد شد که افزایش قیمت و کمبود دارویی رخ ندهد.
اصلاح قیمتگذاری دارو با اصلاح فرایند تخصیص ارز
وی با تاکید براینکه این فرایند، حذف ارز دارو نیست بلکه اصلاح فرایند اختصاص ارز به حوزه دارو و تجهیزات پزشکی است، گفت: با اصلاح فرایند تخصیص ارز، قیمتگذاری هم اصلاح خواهد شد و تردیدی در این مسئله وجود ندارد. اما تغییر در این فرایند بهگونهای خواهد بود که افزایش قیمت، متوجه مردم نباشد.
دارایی تاکید کرد: این اصلاح قیمتها با همکاری وزارت بهداشت، سازمان برنامه و بودجه و بیمهها صورت خواهد گرفت و افزایش قیمت دارو برای تولیدکننده انجام میشود، اما اختلاف قیمت یارانه (مابهالتفاوت ارز ترجیحی به ارز نیمایی) به بیمهها پرداخت میشود که مردم هنگام خرید دارو با افزایش قیمت مواجه نشوند.
وضعیت دارو و تجهیزات پزشکی در بودجه ۱۴۰۱

دارایی همچنین در ارزیابی از وضعیت بودجه دارو و تجهیزات پزشکی در سال ۱۴۰۱ به ایسنا گفت: مصوبات بودجه ۱۴۰۱ مثبت ارزیابی میشود البته به شرطی که با مشارکت سازمان برنامه و بودجه، شرکتهای بیمه و وزارت بهداشت به خوبی اجرا شود. دارو و تجهیزات پزشکی یک حوزه فرابخشی است و این همکاری میتواند منجر به رقم خوردن شرایط بهتر در صنعت دارویی کشور شود.
افزایش تا ۴برابری حمایت از هزینههای بیماران خاص و صعبالعلاج؛ امسال
رییس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه حدود ۴۰۰ هزار بیمار خاص و صعبالعلاج در کشور داریم، تصریح کرد: امسال حمایت از بیماران خاص و صعبالعلاج در بودجه ۳ تا ۴ برابر افزایش پیدا کرده و میتوانیم به پوشش مناسب برای کاهش فرانشیز و پرداخت از جیب بیماران امیدوار باشیم.
مطالب مرتبط: جزئیات دریافت وام یک میلیاردی خرید مسکن جوانان از 17 شهریور 1400 روش جدید برای پرداخت یارانه
چرا واردات دارو تا پایان سال نصف میشود؟

محمدمهدی برادران در حاشیه مراسم تفاهم نامه همکاری مشترک در راستای ارتقا صنعت غذا و دارو با ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اظهار کرد: پیرو نامگذاری امسال، اولین جلسه کاری وزیر صمت با مجموعه معاونت علمی ریاست جمهوری برگزار شد و در آن جلسه مکلف شدیم تا شاخصهای صنعتی شدن تولید دانش بنیان و شاخصهای دانش بنیان شدن تولیدات صنعتی را به عنوان دو راهبرد اصلی دنبال کنیم.
وی با بیان اینکه ارزش واردات سالانه دارو حدود دو میلیارد دلار است، تصریح کرد: با همکاری با برخی از پتروشیمیها و سرمایهگذاریهای انجام شده در حوزه داروهای بیوتکنولوژی و همچنین همکاری سه جانبه وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و دفتر صنایع غذایی و دارویی وزارت صمت، واردات دارو میتواند تا ۵۰ درصد، معادل یک میلیارد دلار کاهش یابد.
برادران با بیان اینکه بازارهای منطقهای و بازارهای خوبی در سطح جهان برای داروهای با کیفیت ایرانی وجود دارد، اظهار کرد: با توجه به اینکه تاکنون ارز ۴۲۰۰ تومانی به دارو اختصاص مییافت ترجیح بر این بود که این ارزبری برای مصرف داخلی باشد. اما با توجه به حذف ارز ترجیحی و اعمال آن به روشهای دیگر میتوان از ظرفیت تولید دارویی کشور در بازاریابی صادراتی نیز استفاده کرد.
به گفته وی در تفاهم نامهای بین وزارت صمت و سازمان غذا و دارو مقرر شده هزینههای تحقیق و توسعه تا هفت درصد در قیمتگذاری محصولات اعمال شود که این مهم کمک میکند واحدهای صنعتی هزینه بیشتری را جذب نیروهای دانش بنیان کنند. همچنین مقرر شده از ظرفیت شهرکهای صنعتی استفاده شود.
قاچاق معکوس 700 میلیون دلاری دارو در سال

مصطفی قانعی امروز در مراسم امضای تفاهمنامه همکاری مشترک با معاونت صنایع عمومی وزارت صمت با بیان اینکه شعار سال به همافزایی برای تحقق اهداف فناورانه کمک میکند، گفت: مردم و مسئولان باید طعم دانش بنیان شدن را احساس کنند و شعار سال در این راستا میتواند موثر باشد.
وی افزود: هدف گذاری اقتصادی برای زیست فناوری دارم و گزارشات در این باره را به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه میدهیم.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اظهار داشت: واردات دارو و فرآوردههای دارویی حدود 2 میلیارد دلار است و در راستای تفاهمنامه همکاری با معاون صنایع عمومی وزارت صمت واردات دارو را به کمتر از یک میلیارد دلار میرسانیم.
وی بیان داشت: پایهگذاریهای لازم برای کاهش واردات انسولین و پلاسما انجام شده است و در این رابطه هماهنگی لازم با پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس و شرکتهای تولید کننده مواد اولیه و همچنین واحدهای تولید کننده مواد اولیه و واحدهای تولید بیوتکنولوژی انجام شده است.
منطقی موضوع کاهش قاچاق معکوس دارو را از دیگر موارد این تفاهمنامه عنوان کرد و بیان داشت: قاچاق معکوس دارو حدود 400 تا 700میلیون دلار است که در راستای این تفاهمنامه میخواهیم این رقم را به 400 میلیون دلار کاهش دهیم.
وی با بیان اینکه تاکید وزیر صمت تبدیل شهرکهای صنعتی به دانش بنیان است گفت: ستاد توسعه زیست فناوری نقشه عملیاتی لازم را طراحی و با معاونت فناوری وزارت علوم نیز هماهنگی لازم انجام شده و توانمندی دانشگاهها برای کمک به شرکتها شناسایی شده است و این ظرفیت به سمت صنایع سوق داده میشود.
پیگیری 6 موضوع راهبردی صنعت غذا و دارو در تفاهمنامه با ستاد توسعه زیست فناوری
علیرضا شه پرست در این جلسه گفت: این تفاهم نامه با هدف ارتقاء فناوری در صنعت غذا و دارو منعقد شده است.
وی افزود: موضوع دانش بنیان مورد تاکید وزارت صمت است و بعد از نامگذاری امسال توسط مقام معظم رهبری به سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین نگاه ویژهای به این مسئله شده است.
مدیرکل دفتر صنایع غذا و دارو وزارت صمت بیان داشت: اولین گام در این راستا برگزاری جلسه وزیر صمت با معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در ابتدای فروردین بود که در این جلسه موضوعات مرتبط با دانش بنیان در سه سطح ساختار وزارتخانه، گسترش زیست بوم و ارزیابی شرکتهای دانش بنان پیگیری میشود.
وی افزود: امضا تفاهمنامه مشترک با ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گام مهمی برای تحقق شعار سال است و 6 موضوع راهبردی در این تفاهمنامه گنجانده شده که از جمله آن میتوان به نفوذ فناوری در صنعت، تدوین سند بالادستی در صنعت غذا و دارو و همکاری در راستای بازسازی و نوسازی زیرساختهای صنعت غذا و دارو اشاره کرد.
تفاهمنامه همکاری مشترک معاونت صنایع عمومی وزارت صمت با ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری در راستای ارتقا فناوری در صنعت غذا و داروی کشور منعقد شد.
آنچه دیگران میخوانند: زمان واریز حقوق کارکنان در شهریور 1400 تاثیر تحولات افغانستان بر قیمت دلار
گردآورنده: زهرا فرامرزی