به گزارش تیتربرتر؛ سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته است: مذاکرات وین به خاطر عملکرد آمریکا متوقف است. ما ملت صبوری هستیم اما تا ابد صبر نمیکنیم. تاکنون ایران بیشترین ابتکارات را در مذاکرات داشته است. آماده ادامه گفتوگو با عربستان سعودی هستیم. وزارت خارجه آلمان نیز در توییتی در پاسخ به سخنان وزیر خارجه ایران و سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نوشت: بسته پیشنهادی تروئیکای اروپایی و امریکا به ایران ارسال شده و اکنون توپ در زمین ایران است. در همین حال دو تن از نمایندگان مجلس تاکید کردند که هنوز پیشنویسی مبتنی بر توافق نهایی در وین وجود ندارد و مادامی که متن پیشنویس توافق نهایی به مجلس ارائه نشود، هرگونه گمانهزنی بیشتر اظهارنظرهای شخصی و فردی است.
شرط ایران برای توافق در مذاکرات وین

وزیر امور خارجه کشورمان با تأکید بر اینکه هرگز زیر بار زیادهخواهی آمریکا نخواهیم رفت، اعلام کرد: توافق دستیافتنی است، اگر آمریکا واقعبینانه رفتار کند.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان با انتشار مطلبی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: اگر مکثی در روند مذاکرات وین برای لغو تحریمها دیده میشود، به دلیل زیادهخواهی طرف آمریکایی و ایستادگی جمهوری اسلامی ایران در کسب عالی منافع ملت و رعایت خطوط قرمزهاست.
وزیر امور خارجه کشورمان تأکید کرد: هرگز زیر بار زیادهخواهی آمریکا نخواهیم رفت. توافق دستیافتنی است، اگر آمریکا واقعبینانه رفتار کند.
مانعتراشی کنگره آمریکا برای لغو تحریم سپاه پاسداران

اعضای کنگره طرحی را برای ممنوع کردن اقدام احتمالی کاخ سفید به منظور حذف نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست «تروریستی» ارائه دادند.
وبگاه آمریکایی نزدیک به محافظهکاران در این کشور، از تلاش تقنینی قانونگذاران عضو این حزب در کنگره برای ممنوعیت اقدام احتمالی دولت جو بایدن جهت حذف سپاه پاسداران از فهرست ادعایی «تروریسم» خبر داد.
«واشنگتن فری بیکن» در گزارش روز دوشنبه (دیروز) خبر داد، به یک نسخه کپی از طرح پیشنهادی «برایان ماست» و اسکات پری» دو عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا دسترسی یافته است که موضوع آن ممنوع کردن تلاش احتمالی دولت بایدن برای برداشتن تحریمهای مربوط به سپاه در راستای توافق جدید هستهای با ایران است.
برایان ماست نماینده فلوریدا در مجلس نمایندگان آمریکا به همراه اسکات پری نماینده پنسیلوانیا در این مجلس، امروز دوشنبه طرحی با عنوان «قانون جلوگیری از مماشات با تروریست ها توسط حامیان تروریسم» ارائه دادند. این طرح در صورت تبدیل شدن به قانون، کاخ سفید را از حذف سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی بدون تایید کنگره منع میکند.
لازم به یادآوری است که دموکراتها با چند کرسی بیشتر از جمهوریخواهان، اکثریت مجلس نمایندگان را در اختیار دارند و در مجلس سنا هم به لطف حضور «کامالا هریس» معاون رئیسجمهور آمریکا به عنوان رئیس مجلس سنا، ترکیب این مجلس ۵۱ سناتور دموکرات در برابر ۵۰ سناتور جمهوریخواه است.
برایان ماست عضو جمهوریخواه کنگره آمریکا در مصاحبه با وبگاه واشنگتن فری بیکن، به شدت به مواضع دولت دموکرات جو بایدن در قبال ایران و مذاکرات وین تاخته و اتهامزنیهای بی اساس مقامهای امریکایی و رژیم صهیونیستی علیه سپاه پاسداران را تکرار کرد.
این قانونگذار عضو کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت: «رئیسجمهور بایدن نه تنها آشکارا قانون اساسی را که به آن سوگند یاد کرده دور میزند، بلکه آمریکاییها را نیز در تلاش برای راضی کردن تروریستها در معرض خطر قرار میدهد. از آنجایی که رئیسجمهور از انجام سوگند ریاستجمهوری خودداری میکند، ما این طرح را ارائه میکنیم تا او را از اتخاذ تصمیمات اجرایی در مورد امنیت ملی مانند حذف سازمانهای تروریستی شناخته شده از فهرست، منع کنیم».
در طرح پیشنهادی او و اسکات پری آمده است که امکان برداشتن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست ادعایی تروریسم وجود ندارد مگر با تصویب آن در هر دو مجالس نمایندگان و سنای آمریکا.
این طرح پیشنهادی با حمایت «مری میلر» و «جف ون درو» دو قانونگذار دیگر جمهوریخواه مجلس نمایندگان برای بررسیهای بیشتر به کمیته روابط خارجی این مجلس ارائه شده است.
این طرح ضد ایرانی در شرایطی ارائه شده که طی هفتههای اخیر اظهارنظرهای زیادی درباره وضعیت جاری در رابطه با مذاکرات وین با موضوع برجام مطرح شده است.
پیش از این و به دنبال انتشار اخبار تأییدنشدهای مبنی بر احتمال تصمیم آمریکا برای حذف کردن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای تروریستی این کشور، «نفتالی بنت» نخستوزیر و «یائیر لاپید» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی از دولت آمریکا خواستند که نام سپاه را از لیست سازمانهای تروریستی خود حذف نکند.
آنها در بیانیهای مشترک ادعا کردند: «سپاه پاسداران یک سازمان تروریستی است که هزاران نفر از جمله آمریکاییها را به قتل رسانده است. برای ما سخت است باور کنیم که ایالات متحده تعریف خود را به عنوان یک سازمان تروریستی حذف کند».
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت خارجه ایران امروز دوشنبه ۱۵ فروردین ماه درباره وضعیت جاری در رابطه با مذاکرات وین به منظور رفع تحریمهای ایران صحبت کرد. خطیب زاده با بیان اینکه توافق بسیار در دسترس است، اگر آمریکا بداند که ما از خطوط قرمز خود رد نمیشویم، تصریح کرد: کل توافق معطل تصمیم سیاسی واشنگتن است. ما ملت صبوری هستیم، ولی تا ابد صبر نمیکنیم.
مطالب مرتبط: مذاکرات برجام آماده فروپاشی زمان توافق برجام در تابستان 1400
علت تعلل آمریکا در اتخاذ تصمیم سیاسی مذاکرات وین

ایران همه تصمیم های دشواری را که برای پیشبرد مذاکره لازم بوده اتخاذ کرده حال آنکه آمریکا نه تنها راه حلی ارائه نکرده بلکه از پذیرش پیشنهادهای ایران هم طفره می رود.
این گفتگوها به واسطه ناتوانی دولت بایدن در اتخاذ تصمیمهای سیاسی دشوار به وقفه خورده است.
بعد از یک هفته تنش دیپلماتیک میان روسیه و غرب درباره اینکه کدام طرف چوب لای چرخ مذاکره میگذارد، چشم انداز حصول نتیجه سریع به واسطه تعلل واشنگتن برای تصمیم گیری درباره مسائل باقی مانده، تیره شده است.
بعد از آنکه جنگ در اوکراین آغاز شد، مذاکره کنندگان اروپایی مدعی شدند که مسکو از بیم آنکه مبادا ازسرگیری صادارات نفت ایران، تجارت روسیه در بازار انرژی را تحت الشعاع قرار دهد، مانع از به سرانجام رسیدن مذاکرات وین میشود.
اما روسیه با رد این اتهام، با ایران در متهم کردن غرب به سستی در اتخاذ تصمیم سیاسی برای به نتیجه رساندن مذاکرات وین، هم داستان است.
ایران میگوید همه تصمیمهای دشواری را که برای پیشبرد مذاکره لازم بوده اتخاذ کرده و در مسیر مذاکره نیز راه حل های کارآمدی را برای شماری از مسائل دشوار نظیر تضمینها و راستی آزمایی ها پیشنهاد داده حال آنکه آمریکا نه تنها راه حلی ارائه نکرده بلکه از پذیرش پیشنهادهای ایران هم طفره رفته است.
ایران از آمریکا خواسته بود تا نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را از لیست سازمانهای خارجی مرتبط با تروریسم حذف کند. بسیاری بر این باورند که هدف از این اقدام آمریکا ممانعت از بهره برداری کامل ایران از منافع رفع تحریمها بوده است حال آنکه واشنگتن میتواند از آن به عنوان بهانهای برای تشدید تنشهای نظامی در سطح منطقه هم استفاده کند.
از سویی، تردید آمریکا نسبت به اجابت این خواسته، ضعف داخلی دولت بایدن را به رخ میکشد حال آنکه واشنگتن به دنبال گره زدن مذاکرات وین به تحولات منطقهای هم هست- عاملی که قطعاً مذاکرات را پیچیدهتر کرده و حصول نتیجه را بیش از پیش به تاخیر میاندازد.
آنچه دیگران می خوانند: موانع برداشته شدن تحریم ها در سال 1400 چیست؟ اولین اقدام بایدن برای برجام چیست؟/آیا تحریم های ایران لغو می شود؟
گزارش از علی اکبر رضایی