مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
ویتامین ب5 را از این سایت دریافت کنید.
ویتامین B5 و هر آنچه از خواص آن باید بدانید!
ویتامین B5 فواید بسیاری دارد و به همین دلیل در این مطلب از غفاری دایت به سراغ خواص ویتامین B5 برای مو و پوست، همچنین عوارض ویتامین B5 رفتهایم. ویتامین B5 در چه موادی است ؟!
ویتامین B5 و هر آنچه از خواص آن باید بدانید!
مقالات پزشکی 1401/05/03 اشتراک گذاری چاپ صفحه 3 از 5
ویتامین B یکی از ویتامینهای ضروری بدن است که باید آن را از غذاهای مختلف جذب کنیم و بهصورت خودبهخودی در بدن ساخته نمیشود. یکی از انواع این ویتامینها ویتامین B5 است که به آن پانتوتنیک اسید نیز میگویند. ویتامین B5 خواص زیادی برای بدن دارد. به همین دلیل در این مطلب از غفاری دایت میخواهیم ویتامین B5 را به شما معرفی کنیم و با خواص ویتامین B5برای مو و پوست و همچنین عوارض ویتامین B5 آشنا شویم. پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
عملکرد ویتامین B5در بدن
عملکرد ویتامین B5 در بدن بسیار زیاد است. از مهمترین فواید ویتامین B5 میتوان به آزادسازی انرژی از مواد غذایی اشاره کرد. ویتامین B5 در بدن به فرم فعال آنزیم CoA دیده میشود که این کوفاکتور برای بسیاری از واکنشهای انجام شده در بدن ضروری است. برای مثال در برخی از اندامکهای سلولی چون میتوکندری واکنشهایی برای تولید انرژی سلول انجام میشود که این آنزیم یکی از فاکتورهای مهم در پیشرفت این واکنشها است.از دیگر خواص ویتامین B5 میتوان به تاثیر آن در گلبولسازی و همچنین تاثیر آن بر روی سلامت پوست و مو اشاره کرد. همچنین پانتوتنیک اسید در تولید و تجزیه اسیدهای چرب و چربیها کاربرد دارد. بدن از ویتامین ب5 برای تجزیه اسیدهای آمینه نیز استفاده میکند. از خواص ویتامین B5 میتوان به تاثیر آن در سلامت اعصاب و جلوگیری از ابتلا به افسردگی اشاره کرد. ویتامین ب۵ در بدن به استفاده از سایر ویتامینها و همچنین کمک به تولید ویتامین دی کمک میکند.
میزان نیاز افراد به ویتامین B5 در سنین مختلف متفاوت است؛ برای مثال تا سه سالگی تنها در حدود ۲ میلیگرم ویتامین B5در روز کافی است، اما این میزان تا ۱۴ سالگی افزایش پیدا میکند و برای افراد بالای ۱۴ سال، به ۵ میلیگرم در روز میرسد. خانمهای باردار و شیرده نیز باید در حدود ۶ تا ۷ میلی گرم ویتامین ب۵ در روز مصرف کنند تا نیاز خود و فرزند خود را تامین کنند.
خوراکیهای حاوی ویتامین B5
همان طور که گفته شد ویتامین B5را با نام پانتوتنیک اسید نیز میشناسند و به این دلیل این نام به آن داده شده است که پانتوتن در یونانی به معنای «از همه جا» است و ویتامین B5 نیز در تمام غذاها وجود دارد و تنها مقادیر آن متفاوت است.
در برخی از انواع موادغذایی میزان ویتامین ب۵ بیشتر است که شامل زرده تخم مرغ، گوشت قرمز، مرغ، تخمه آفتابگردان، پنیر، غلات و نان سبوسدارپ، انواع کلم، اواکادو، شیر،عدس، ماهی سالمون، ماهی قزل آلا، گوشت بوقلمون، لوبیا، سویا، نخودفرنگی، ذرت، دل و جگر، بادام زمینی، مخمر آبجو و... است. با این وجود بهتر است از سبزیجات برای دریافت این ویتامین استفاده کنید؛ زیرا پختن و کنسرو کردن میتواند میزان ویتامین B5 موجود در موادغذایی را از بین ببرد، بههمین دلیل نمیتوان جذب زیادی از تمام انواع غذاها داشت.
فواید ویتامین B5
خواص ویتامین B5 برای بدن بسیار زیاد است و همانطور که گفته شد مهمترین آن آزاد کردن انرژی از کربوهیدراتها، پروتئینها و بهصورت کلی موادغذایی است. اما ویتامین ب5 خواص دیگری نیز برای بدن دارد. یکی از تحقیقاتی که امروزه انجام میشود، بر روی تاثیر ویتامین B5 در لاغری است؛ زیرا در تجزیه و ساخت چربی نقش دارد.ویتامین B5 برای مو
از خواص ویتامین B5 برای مو میتوان به تاثیر آن در سلامت تارهای مو و استحکام آنها اشاره کرد. در افرادی که کمبود ویتامین B5 دارند،موها نازک شده و ریزش آنها افزایش پیدا میکند؛ اما هنوز به طور کامل روشن نیست که با مصرف قرص ویتامین B5 کسانی که این علایم را دارند، اما کمبود ویتامین B5 ندارند؛ میتوانند عوارض خود را برطرف کنند یا خیر؟!
ویتامین B5 برای پوست
ویتامینB5 به پوست کمک میکند تا انواع زخمها و آسیبهای بافتی را سریعتر بهبود دهد. همچنین بهعنوان یک آبرسان و عامل ضدپیری برای پوست کاربرد دارد که همین موضوع سبب شده است در تولید بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی از خواص ویتامین B5 برای پوست استفاده شود. همچنین میتوان از انواع فرمهای ویتامین B5 برای درمان مشکلات پوستی، همچون سوختگی، جای زخم، کبودی و... تحت نظر پزشک استفاده کرد.
عوارض ویتامین B5
ویتامین B5 جزو ویتامینهای محلول در آب است؛ به همین دلیل مصرف زیاد آن اغلب توسط ادرار دفع میشود و به همین دلیل مسمومیت ویتامین B5 اتفاق نمیافتد؛ با این وجود ممکن است مصرف حدود ۱۰ تا ۱۱ گرم از آن در روز، سبب ایجاد مشکلات گوارشی خفیف همچون اسهال شود.
کمبود ویتامین B5
همانطور که گفته شد ویتامین B5 در تمام انواع مواد غذایی وجود دارد و به همین دلیل بهندرت پیش میآید کسی به کمبود ویتامین B5 دچار شود. با این وجود کمبود ویتامین B5 در افرادی که از سوء تغذیه رنج میبرند، ممکن است به وجود آید. همچنین یک اختلال نادر وراثتی سبب نقص در مسیرهای متابولیکی میشود که در نتیجه این نقص آنزیم CoA تولید نمیشود؛ در حقیقت آنزیمی که سبب تولید این کوفاکتور میشود، حذف شده و درنتیجه در تولید آن و بسیاری از متابولیسمهای بدن که به کمک این کوفاکتور انجام میشود، مشکل ایجاد میکند.
از علائم آن میتوان به خستگی، بیحسی، احساس سوزش دست و پا، سردرد، بیقراری، تحریکپذیری عصبی، اختلال در خواب، اختلالات گوارشی و... اشاره کرد.
رژیم غذایی و ویتامین ب۵
همان طور که گفته شد ویتامین ب۵ در تمام مواد غذایی وجود دارد، اما میزان متفاوت است و برخی از مواد غذایی میزان بیشتری از ویتامین B5 را در خود جای دادهاند و به همین دلیل میتوانند نیاز روزانه بدن به این ویتامین را برطرف کنند. به همین دلیل رژیمهای غذایی که در آنها مواد غذایی محدود میشوند، اغلب بدن را با مشکل کمبود ویتامین روبرو میکنند؛ زیرا نمیتوان از تمام منابع مواد غذایی برای تامین نیازهای بدن استفاده کرد. بسیاری از افراد این مسئله را با مصرف مکمل ویتامین B5 و سایر ویتامینها درمان میکنند؛ اما باید گفت این ویتامینها چون از طریق قرصهای شیمیایی به بدن میرسند، میتوانند عوارضی به دنبال داشته باشند که مهمترین آنها آسیب به کبد است. همچنین برای اطلاع از میزان تراکم آنها در بدن نیازمند انجام آزمایشات مکرر و قرار گرفتن تحت نظر پزشک هستیم.
منبع مطلب : www.ghafaridiet.com
اطلاعات کامل درباره ویتامین B5 یا اسید پانتوتنیک
ویتامین B5 یک ماده مغذی ضد استرس است امروزه با توجه به شرایط زندگی بسیاری دچار کمبود آن می باشند این ویتامین کمک به رویش موها و افزایش انرژی نیز می کند
اطلاعات کامل درباره ویتامین B5 یا اسید پانتوتنیک
ویتامین B5 (ویتامین ب5) که نام دیگر آن اسید پانتوتنیک (Pantothenic Acid) است یکی از مهمترین ویتامین های گروه ب بوده که نقش های متعدد و بسیار مهمی در بدن انسان ایفا می کند.
ویتامین B5 برای فعالیت غدد فوق کلیوی، مقابله با استرس، تولید انرژی و تولید بعضی از هورمون ها از جمله هورمون های جنسی و متابولیزم چربی ها، کربوهیدرات ها و پروتئین ها مورد نیاز بدن است. منظور از متابولیزم، هضم، جذب و تبدیل مواد غذایی به انرژی است.
به ویتامین B5، ویتامین ضد استرس نیز گویند، اسید پانتوتنیک در کنار ویتامین ث به غدد فوق کلیوی برای مقابله با استرس کمک می کند، هنگامی که تحت استرس قرار می گیریم هورمونی به نام کورتیزول(هورمون استرس) در خون آزاد می شود که باعث افزایش فشار خون و ضربان قلب و سایر واکنش ها در بدن می گردد، ترشح و آزاد شدن این هورمون در جریان خون سبب مصرف مقدار زیادی از برخی از مواد مغذی مانند ویتامین B5، C و منیزیم توسط غدد فوق کلیوی می گردد به همین جهت افرادی که به هر شکلی تحت استرس می باشند نیازی بیشتری به مواد مغذی ذکر شده دارند.
حتما بخوانید: چگونه از ابتلا به کبد چرب مطلع شویم علائم آن چیست؟
برخی تحقیقات حاکی از آن است که ویتامین B5 سبب کاهش کلسترول و تری گلیسیرید در خون شده و با این مکانیزم بر سلامت قلب افزوده و باعث کاهش خطر سکته قلبی می گردد.
ویتامین B5 و ویتامین A برای تولید چربی های ساختاری که به آن ها لیپید (Lipid) گفته می شود مورد نیاز می باشند. ساختار غشای سلول ها و پوشش رشته های عصبی (میلین) و بسیاری از بافت های بدن از لیپیدها است. بدون ویتامین ب5 و ویتامین آ بدن قادر به تولید چربی های ساختاری نمی باشد.
ویتامین B5 برای سلامت موها و رشد آن ها نیاز است، این ویتامین مواد مغذی مورد نیاز را به ریشه ها موها می رساند، کمبود ویتامین B5 باعث می شود خون رسانی و همچنین مواد مغذی به مقدار کافی به ریشه موها نرسد و مشکلاتی از قبیل ریزش مو پدید آید. البته این بدان معنا نیست که مصرف بیشتر ویتامین ب5 باعث تغذیه بهتر ریشه موها می شود.
کمک به تولید گلبول های قرمز خون، تنظیم سیستم گوارش از دیگر عملکردهای ویتامین B5 در بدن است.
حتما بخوانید: علت نفخ و رفلاکس معده، یبوست و سایر اختلالات گوارشی چیست؟!
نیاز روزانه بدن به ویتامین ب5
افراد بزرگسال بالای 19 سال 5 میلیگرم، زنان باردار 6 میلیگرم و زنان شیرده 7 میلیگرم در روز به ویتامین B5 نیاز دارند.
منابع غذایی ویتامین B5
انواع گوشت، جگر مرغ، سیب زمینی، تخم مرغ، ماهی سالمون (آزاد)، کلم بروکلی و قارچ از منابع غذایی سرشار از ویتامین ب5 می باشند.
مکمل های غذایی ویتامین B5
ویتامین ب5 در قالب آمپول و مکمل های غذایی در دوزهای مختلف تولید و عرضه می شود و همچنین جز ترکیب قرص های ب کمپلکس نیز می باشد.
مصرف ویتامین ب5 تا دوز 500 میلیگرم در روز بی خطر و بدون عوارض است. زیاده روی در مصرف مکمل های غذایی ویتامین B5 سبب عوارض جانبی از قبیل: آسیب به کبد، آلرژی، سرگیجه، حالت تهوع و غیره می گردد.
تذکر: زنان باردار و شیرده نباید بیش از 7 میلیگرم ویتامین ب5 در روز مصرف کنند.
بدون مشورت با پزشک از مصرف مکمل های غذایی خودداری کنید.
حتما بخوانید: آنچه مردان باید درباره غده پروستات و بیماری های آن بدانند
موارد مصرف مکمل های ویتامین ب5
کمک به درمان کم کاری و ضعف غدد فوق کلیوی
درمان خستگی و کمبود انرژی
کمک به رویش موها و جلوگیری از ریزش موها
تقویت سیستم ایمنی بدن
کمک به درمان افسردگی
کمک به درمان مشکلاتی پوستی از قبیل اگزما
کاهش علائم و جلوگیری از پیشرفت بیماری ام اس
گرفتگی و ضعف عضلات
بعد از عمل جراحی به منظور افزایش سرعت بهبود (Recovery Time)
کمک به درمان بیماری آرتریت روماتوئید: در بیماری آرتریت روماتوئید سیستم ایمنی بدن به مفاصل حمله کرده و باعث التهاب، درد و آسیب به آن ها می شود، بعضی از محققین پزشکی بر این عقیده اند که مصرف ویتامین B5 در دوزهای بالا برای کمک به کاهش علائم و درمان این بیماری مفید است.
حتما بخوانید: هر آنچه که باید درباره دیابت یا مرض قند بدانید!
عواملی که سبب کمبود ویتامین B5 می شوند:
مصرف الکل، استعمال دخانیات، مصرف بیش از حد چای و قهوه، استرس به هر شکل(روانی و جسمانی)، بیماری های عفونی، مصرف آنتی بیوتیکها، ورزش های سنگین نیاز بدن به ویتامین B5 را افزایش می دهند.
علائم مرتبط با کمبود ویتامین B5
کاهش رشد موها سر، خستگی، بی خوابی، افسردگی، تحریک پذیری و بی قراری از علائم و مشکلات مرتبط با کمبود ویتامین B5 در بدن می باشند.
حتما بخوانید: کلسترول چیست و آیا باید آنرا از برنامه غذایی حذف کنیم؟
منبع مطلب : www.clinicmoo.com