مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
رفتار را از این سایت دریافت کنید.
رفتار
رفتار
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
این نوشتار به هیچ منبع و مرجعی استناد نمیکند. لطفاً با افزودن یادکرد به منابع قابل اعتماد برطبق اصول تأییدپذیری و شیوهنامهٔ ارجاع به منابع، به بهبود این نوشتار کمک کنید. مطالب بدون منبع ممکن است به چالش کشیده شوند و حذف شوند.
بخشی از دنباله روانشناسی
نمای کلی تاریخ زیرشاخهها
شاخههای پایهٔ روانشناسی
شاخههای کاربردی
رویکردهای روانشناسی
درگاه روانشناسی نبو
این مقاله دارای فهرستی از منابع، پیوندهای بیرونی یا بخش است، اما به خاطر نداشتن پانویس و یادکردهای درونخطی، منابع آن همچنان مبهم هستند. لطفاً با افزودن یادکردهای دقیق این مقاله را بهبود دهید.
رَفتار پاسخی است که ارگانیسم به انگیزه بیرونی میدهد. به بیان دیگر رفتار واکنشی است که در برابر یک عمل یا کنش بیرونی از موجود زنده سر میزند. این رفتار در انسان پیچیدهتر از سایر موجودات است. دلیل این پیچیدگی فرایندهای ذهنی گسترده و در هم فرورفته انسان است که روی هم رفته موضوع دانش روانشناسی را تشکیل میدهد. انسان میتواند بدون به کار بردن هیچ کلامی و صرفاً با زبان بدن مفهومی را منتقل کند و این مسئله از فرایندهای طی شده در ذهن او نشات میگیرد؛ بنابراین این پیچیدگیهای رفتاری انسان باید بهطور کامل بررسی گردد که این امر در علمی به نام رفتارشناسی محقق میشود.در علم روانشناسی رفتار کاربرد زیادی دارد و یکی از مهمترین شیوههای کشف بیماریهای روانی کشف از طریق مشاهده بالینی و سنجش رفتار است که از طریق متدهای علمی پژوهشی انجام میگردد. همچنین بر روی حالات گوناگون فرد هم نامهایی گذاشته شده که به رفتارهای مختلفی طبقهبندی میشوند.
رفتار عبارت از حرکتی است که برای مقابلهی بهتر یا همسو شدن و درواقع «مدیریت» شرایط یا اتفاقات پیرامون عرضه میشود و به عنوان مفهومی فراگیر ، دربرگیرنده حرکاتی از جمله «گفتار ، كردار ، پندار ، موضعگیری ، اظهارنظر ، عقیده ، انتخاب ، نگرش ، برداشت ، هدفگذاری ، تصمیمم گیری و مواردی از این قبیل» است . در واقع رفتار ، تنها ابزار ذاتا (از پایه)ً در دسترس و تحت اختیار ما برای مدیریت شرایط محسوب میشود که مهمترین میزان این اختیار ، در «نگرش» نمود دارد . این حرکت مدیریتی در نمونههای واضحتر دیگر شامل موارد گستردهه ای از «کمک به دیگران تا سوء استفاده از آنها در شرایط خوب یا بد مادی» یا «دفاع یا عدم دفاع از حق در شرایط پایمال شدن حق» میشود .[۱]رفتار پایه ای نیز جامع ترین و کلی ترین نوع رفتار یا تعیینکنندهی ساختار کلی سایر رفتارها است که موجب پایهریزی رفتارهای متعدد دیگر میشود ؛ مانند «گرایش به مصرف مواد مخدر» که از پایه توسط رفتارهای ناشی از ضعفهای روحی و روانی نظیر «اعتماد به نفس پایین یا تعارف داشتن» و یا رفتارهای ناشی از قدرت روح و روان نظیر «تمایل به خوشگذرانی یا اعتقاد به شکست ناپذیری» ، قابلیت شکل گیری دارد . مهمترین رفتار پایهای نیز شامل «نگرش» میشود که نمونه رفتارهای پایهای گفتهشده جزئی از آن هستند .[۲]تعریف[ویرایش]
هریک از ما، دانشجوی علوم رفتاری هستیم. همواره، از نخستین سالهای زندگی، نظاره گر کارهای دیگران بوده؛ کوشیدهایم تا آنچه را که مشاهده میکنیم را تفسیر نماییم. در سراسر زندگی؛ فرد، مشغول مطالعه دیگران است. انسان، شیوه رفتار دیگران را تعمیم میدهد تا بتواند، آنچه که انجام خواهند داد را پیشبینی و توجیه کند. رفتار، امری تصادفی نیست؛ بلکه معلول است و در جهتی میل میکند که فرد (بر اساس منافعش)، آن را باور دارد. بدیهی ست که افراد، با هم متفاوتاند. افرادی که در وضعیت یکسان، قرار گیرند؛ کار مشابهی، نخواهند کرد؛ ولی، ثبات رویه، منشأ رفتار همه افراد است.
ثبات رویه در رفتار، اهمیت بسیار زیادی دارد؛ زیرا، بر اساس آن، میتوان رفتار را پیشبینی کرد و در بیشتر موارد تابع نوعی نظم بوده و سازمان یافته هستند، رفتار دیگران، قابل پیشبینی ست (البته، این پیشبینیها، صد در صد درست نخواهند بود). عموماً، رفتارها را میتوان پیشبینی کرد و تحقیق سیستماتیک دربارهٔ رفتار، وسیله یا روشی، برای پیشبینیهای دقیق و معقول است. دیدگاه به اصطلاح، عقل سلیم، دربارهٔ رفتار انسانی، چندان درست نیست. آنچه از نظر یک نفر، عقل سلیم است، از دیدگاه دیگری، «عقل سلیم»، محسوب نمیشود.[۳]
رفتارگرایی[ویرایش]
مقالهٔ اصلی: رفتارگرایی
مکتبی که در اوائل قرن ۲۰ در ایالات متحده انجام شد نامش رفتارگرایی بود. همزمان با این مکتب در علم آنروز روانشناسی دنیا مکاتب دیگری نیز بنیانگذاری شده بودند. سه مکتب بزرگ و همه گیر آن دوران رفتارگرایی و روانشناسی گشتالت و روانکاوی بودند. رفتارگرایی در میان این سه مکتب شهرت بیشتری یافته بود. بنیانگذار این مکتب واتسون بود که با انتشار «اعلامیه رفتارگرا» تأثیر عظیمی بر روانشناسی بر جای گذارد. این مکتب عقیده داشت که هر پدیدهای با یک محرک آغاز میشود وبا یک پاسخ پایان میگیرد و به همین دلیل به روانشناسی محرک-پاسخ نیز مشهور شده بود.
برخی از اصطلاحات رفتاری در روانشناسی[ویرایش]
رفتار ایذایی: رفتاریست خرابکارانه و آزار دهنده که به قصد تخریب یا صدمه زدن و آزار رسانی انجام میشود.
رفتار خصمانه :رفتاری ست که با کینه و دشمنی همراه است و فرد قصد در اثبات دشمنی دارد.
رفتار پرخاشگرانه: رفتاریست که فرد در آن حالت تهاجم به خود میگیرد.
تفاوت رفتاری زن و مرد[ویرایش]
پرخاشجویی[ویرایش]
از خردسالی پسران پرخاشجوتر از دخترانند و مردان سالخورده نیز پرخاشجو تر از زنان سالخوردهاند. در جمعیت بزهکاران و جنایتکاران همه جامعهها عموماً مردان بسیار بیشتر از زنان است. رفتار پرخاشجویانه پسران بیشتر از دختران و زنان است و اگر استثنایی دیده میشود در مورد پرخاشجویی کلامی زنان است که پیش از مردان است.[۴] زنان بیشتر به حالت غیر مستقیم خشم و عصبانیت خودشان را نشان میدهند. این حالت میان مردم بدون اینکه با یکدیگر تماسی داشته باشند، به وجود میآید یا اینکه پشت سر آنها مانند شایعه پراکنی، محرومسازی و حرفهای زشت و تهمتهای ناروا پیش میآید. البته خشم و غضب غیرمستقیم هم، در واقع همان پرخاشگری است؛ ولی میتوان گفت ضربه زدن به صورت کسی یا آسیب جسمانی به او وارد کردن، نیاز به سطح بسیار پایین همدلی دارد در حالی که درحالت خشم و غضب کلامی چنین حالتی وجود ندارد. حتی اگر با این تفاوت ساده لوحانه مخالف باشید، بایستی بدانید عدهای ازمردم فکر میکنند برخورد پرخاشگری شفاهی و کلامی درست به اندازهٔ زد و خورد و پرتاب سنگ و مشت و لگد میتواندصدمه واردکند، با این حال بایستی به این نکته توجه داشته باشیدکه پرخاشگری غیر مستقیم نسبت به پرخاشگری مستقیم، نیاز به مهارت بیشتری در خواندن فکر دیگران دارد.[۵]
منبع مطلب : fa.wikipedia.org
تعریف رفتار چیست؟ چگونه رفتار را در تحلیل سیستمها به کار میگیرند؟
تعریف رفتار بر خلاف آنچه در نگاه نخست به نظر میرسد، چندان ساده نیست. شاید بتوان آن را سهل ممتنع دانست. اما در تحلیل دینامیک سیستمها چاره نداریم جز اینکه
تعریف رفتار چیست؟ چگونه رفتار را در تحلیل سیستمها به کار میگیرند؟
✔ تمرین و مشارکت در بحث ✔ دینامیک سیستمها ✔ مختص کاربر ویژه
۹۸دیدگاه
اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۲۴۸۸۴با توجه به اینکه رفتار یک واژهی عمومی و روزمره است، در این درس میکوشیم تعریف رفتار را به شکلی دقیقتر و علمیتر ارائه کنیم.
تعریف رفتار در رشتههای مختلف علوم، متفاوت است. مثلاً تعریف رفتار در زیست شناسی شباهت چندانی با تعریف رفتار در جامعه شناسی ندارد. هدف از این درس، آشنایی با تعریف رفتار و مفهوم رفتار در تحلیل دینامیک سیستمها است.شاید بتوان گفت نخستین تعریف رفتار را در ادبیات مدرن علمی، روانشناسان پیرو مکتب رفتارشناسی ارائه کردهاند. در نگاه آنها، هر گونه پاسخ قابل مشاهده هر جانداری (عموماً انسان / حیوان) را میتوان رفتار (Behavior) نامید (+).
طبیعتاً این تعریف از رفتار، به تدریج تکامل یافته و دقیقتر شده است. اما همچنان تعریف رفتار را باید یک کار سهل ممتنع دانست.
شاید تعریف رفتار به شکل زیر را بتوان شکل کاملتر و دقیقتر تعریف قبلی دانست (+):
مشاهده، مطالعه و ثبت پاسخ های یک ارگانیسم در شرایط مشخص به یک محرک بیرونی.
در این شکل از تعریف رفتار و بسیاری از تعریفهای مشابه، رفتار به عنوان پاسخ در نظر گرفته شده است. به این معنا که باید از بیرون یک محرک وجود داشته باشد، تا حیوان یا انسان یا ارگانیسم پاسخ خود را در قالب یک رفتار نشان دهد.
ما در تعریف رفتار برای تحلیل دینامیک سیستمها، نگاه کلیتری خواهیم داشت و رفتار را شامل هر نوع اقدام یا پاسخ یک سیستم میدانیم.
اجازه بدهید تعریف رفتار را از این دیدگاه، کمی دقیقتر کنیم و آن را با مثالهایی بررسی کنیم:
دسترسی کامل به این مطلب برای اعضای ویژهٔ متمم امکانپذیر است.
تمرین درس تعریف رفتار در دینامیک سیستمهایک سیستم را که برای شما جذابیت دارد انتخاب کنید و به صورت مختصر معرفی کنید.
فرض کنید که میخواهید آن سیستم را تحریک کنید.
برای مطالعه بهتر اثر این تحریک، چه پارامترهایی را به عنوان پارامترهای رفتاری آن سیستم تعریف میکنید؟
شما تاکنون در این بحث مشارکت نداشتهاید.برخی از دوستان متممی که به این درس علاقه مندند: مژگان پیوندی ، ایمان میرزائی ، زینب جمالی راد ، فواد فعله گری ، پویا شیخ حسنی
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری دینامیک سیستم ها به شما پیشنهاد میکند:
تحلیل دینامیک سیستمها یا تحلیل سیستمهای پویا
کتاب پویایی شناسی کسب و کار (دینامیک سیستم) جان استرمن
تعریف رفتار چیست؟ چگونه رفتار را در تحلیل سیستمها به کار میگیرند؟
تعریف و بررسی رفتار غیرخطی در یک سیستم
دینامیک سیستمها: دینامیک سیستمها و متغیرهای جریان
ترسیم نمودارهای علت و معلول (۱)
دینامیک سیستمها: بررسی حلقه های مثبت
ترسیم دیاگرام علت و معلول (۲)
اتاق گفتگو: تمرینهای ترسیم نمودارهای دینامیک سیستم
تحلیل حساسیت چیست و چرا در تحلیل سیستمها اهمیت دارد؟
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
تحلیل دینامیک سیستمها یا تحلیل سیستمهای پویا
تعریف و بررسی رفتار غیرخطی در یک سیستم
رویکرد سیستمی یعنی توجه به ترکیب (سنتز) به جای تجزیه (آنالیز)
تحلیل حساسیت چیست و چرا در تحلیل سیستمها اهمیت دارد؟
سری مطالب حوزه دینامیک سیستم ها
منبع مطلب : motamem.org