مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
مردی
فایده ی نارسانای الکتریکی بودن اکسیژن و نیتروژن موجود در هوا چیست
فایده نارسانای الکتریکی بودن گاز نیتروژن و اکسیژن موجود در هوا چیست را از سایت تکست لس دریافت کنید.
اکسیژن و گازهای موجود در هوا
اکسیژن / دایان گاز تامین کننده گازهای آزمایشگاهی و تخصصی در ایران / نماینده شرکت های اماراتی و عمانی در ایران / دایان گاز
اکسیژن و گازهای موجود در هوا
dayangg مقالات گازهای خالص
اکسیژن :
هوای اطراف ما ترکیبی از گازها، بیشتر نیتروژن و اکسیژن است، اما مقدار کمی بخار آب، آرگون، دیاکسیدکرین و مقدار بسیار کمی از گازهای دیگر نیز دارد. هوا همچنین شامل ذرات معلق، هاگها و باکتریها نیز میشود. به خاطر عملکرد باد، ترکیب فعلی هوا در ارتفاعات و مکانهای مختلف تنها مقدار کمی فرق دارد. جدول زیر بیانگر ترکیب نمونه رایجی از هواست که در آن تمام بخار آب و ذرات معلق را حذف کردند.
مقدار آب موجود در هوا هم تا حد فوق العادهای به موقعیت، دما و زمان بستگی دارد.
در دشتها و در دماهای پایین، مقدار بخار آب میتواند کمتر از ۱% حجم هوا باشد. در مناطق گرم و مرطوب، هوا شاید بیش از ۶% بخار آب داشته باشد.
هوا منبع تجاری برای بسیار ی از گازهای موجود در آن است. اجزای آن با استفاده از تقطیر جزء به جزء هوای مایع جدا میشوند. پیش از آنکه هوا به مایع تبدیل شود، بخار آب و کربن دیاکسید حذف میشوند، زیرا این مواد در زمان سرد شدن به جامد تبدیل شده و لولههای کارخانه هوای مایع را مسدود میکند. هوای خشک و فاقد دیاکسیدکربن تا حدود ۲۰۰ اتمسفر فشرده میشوند. این فشردهسازی منجر به گرمی هوا شده و این هوا با عبور هوای فشرده از رادیوتورها حذف میشود. هوای سرد و فشرده امکان توسعه سریع را مییابد. این توسعه سریع منجر به سردی هوا شده و بنابراین سردی مقداری از هوا را متراکم میسازد. فشردهسازی و توسعه هوا به صورت تناوبی منجر به مایعشدن مقدار زیادی از هوا میشود.
نیتروژن از هوای مایع با استفاده از تقطیر در دمای ۱۹۶- درجه سانتیگراد بدست میآید. گاز حاصل از این فرآیند در اصل ترکیبی از نیتروژن و حدود ۱٫۲۵% گازهای نجیب، آرگون، نئون، کریپتون و زنوناست. نیتروژن بعد از اسید سولفوریک دومین ماده از نظر حجم تولیدی در صنایع شیمیایی آمریکا است. کاربرد اصلی آن به عنوان پوشش اتمسفری خنثی در فرآیند شیمیایی(۱۴%)، الکترونیک (۱۵%) و فرم مایع آن به عنوان عامل انجماد (۲۱%) استفاده میشود. نیتروژن هم برای کودهای کشاورزی استفاده میشود مانند آمونیاک و نیترات. این امر همچنین در تولید اکریلو نیتریلCH2=CHCN، استفاده میشود، این ماده در تولید الیاف مصنوعی مانند اولون و تولید سیانامید، HN=C=NH مهم است، که در پلاستیک ملانین پلیمریزه میشود. از آنجا که نیتروژن عامل اکسید کننده خیلی ضعیفی است، برای بستهبندی مواد قابل اکسایش مانند قهوه استفاده میشود، این اتمسفر خنثی در تولید مولفههای الکترونیکی استفاده میشود. نیتروژن مایع از آنجایی که بسیار سرد است، به طور گسترده برای محافظت مواد غذایی در یخ خشک، و در فرآیند تولید استفاده شده است که به دمای پایین نیاز دارد، مانند ماشین آلات آلومینیومی.
گاز سبک و نجیب نئون از هوا بدست آمده است. نقطه جوش نئون(۲۴۶- درجه سانتیگراد) بسیار پایین است، تا در طول فرآیند مایعسازی هوا منقبض شود، و نئون در گاز کنسانتره میشود و همچنان بعد از هوای مایع باقی میماند (گاز باقیمانده بیشتر از مقدار موجود در هواست) گازهای نجیبسنگین تر آرگون، کریپتون و زنونبا استفاده از تقطیر هوای مایع بدست میآیند. این بخش با استفاده از شرایط درست، تقریباً ۶۰% گاز نجیب، ۳۰% اکسیژن و ۱۰% نیتروژن از هوای مایع بدست میآیدو اکسیژن با عبور از مس گرم جدا میشود، اکسیژن با مس گرم واکنش نشان داده و اکسید(دو) مس، CuO را ایجاد میکند. گاز باقیمانده ترکیبی از گازهای نجیب و نیتروژن است. این ترکیب گازی است که برای پرسازی لامپ های رشته ای استفاده میشود. نیتروژن از ترکیب با عبور از روی منیزیم داغ حذف میشود، منیزیم با نیتروژن واکنش نشان داده و نیترید منیزیم Mg3N2 را ایجاد میکند. گاز باقی مانده ترکیبی از آرگون، نئون، کریپتون و زنون است. از آنجایی که این عناصر از نظر شیمیایی واکنش ناپذیر هستند، از واکنش شیمیایی نمیتوان برای جداسازی آنها استفاده کرد. آنها با استفاده از جذب ترکیب مایع در زغال فعال در دمای بسیار پایین جدا میشوند. وقتی این زغال فعال به آرامی گرم میشود، هر گاز به صورت منفرد در طیف دمایی خاصی جذب میشود. وقتی دما تا ۸۰- درجه سانتیگراد بالا میآید، گاز رها شده تقریباً آرگون خالص است. وقتی دما بالاتر میرود، تقریباً کریپتون و زنون خالص آزاد میشوند.
آرگون فراوانترین و پرکاربردترین گاز نجیب است. کاربرد اصلی آن در متالوژی است، این گاز فضایی خنثی را فراهم میکند تا در آن بتوان با فلزات داغ کار کرد. از آنجا که آرگون به شدت واکنشناپذیر است، مانع از این میشود که واکنش شیمیایی با فلزات داغ ایجاد شود یا جوش بخورد. شاید آشناترین کاربرد گازهای بیاثر همان نشانههای نئون باشد. این لامپها با استفاده از لولههای شیشهای روشن و بیرنگ ساخته میشوند و معمولاً گازی درون آنهاست که نور را در زمان عبور جریان الکترونیکی ساطع میکند. نئون خالص در لوله نور نارنجی-قرمزی را تولید میکند و آرگون نور آبی-سبز تولید میکند (گازهای دیکر هم استفاده میشوند، به عنوان مثال بخار جیوه نور آبی تولید میکند. دیگر رنگها هم با استفاده از شیشههای رنگی، ترکیب گازها، فلورسنت موجود در داخل لوله ایجاد میشوند.).
تقریباً تمام اکسیژن تجاری (بالای ۲۵%) با استفاده از تقطیر جزء به جزء هوای مایع تولید میشود. اکسیژن در۱۸۳- درجه سانتیگراد به جوش میآید. اکسیژن از نظر مقدار حجم تولیدی در آمریکا رتبه سوم را دارد و اغلب محصولات تولیدی آن بیش از ۹۹٫۵% خالص هستند. اکسیژن پارامغناطیس است، که جذب آهنربا میشود. اکسیژن مایع به رنگ آبی روشن است. استفاده اصلی تجاری از اکسیژن مربوط به تولید فلزات (۳۰%)، ساخت فلزات (۳۳%)، خدمات سلامتی (۱۳%) میشود. در صنعت فولاد، اکسیژن از روی آهن مذاب ناخالص در کوره ذوب آهن عبور داده میشود تا آن را اکسیده سازد و ناخالصیهایی مانند کربن، گوگرد، فسفر و سیلیکون را حذف کند. اکسیژن همچنین به عنوان اکسیدان در مشعل برش فولاد استفاده میشود. در این فرآیند، فولاد با استفاده از شعله اکسیژن استیلن گرم میشود و جریانی از اکسیژن داغ به سمت این فولاد داغ هدایت میشوند. فولاد داغ با استفاده از اکسیژن داغ اکسیده شده و نابود و منجر به برش فولاد میشود. اکسیژن همچنین به صورت گسترده در صنایع شیمیایی مانند تولید اسید نیتریک HNO3 از آمونیاک NH3 استفاده میشود.
منبع : dayangas.com
درسنامه آموزشی علوم تجربی کلاس هفتم فصل 3: اتمها الفبای مواد با پاسخ
مواد در تمام بخشهای زندگی ما وجود دارند. | مواد از چه چیزی ساخته شدهاند؟ | گلولههای کروی، مدلی برای نمایش ترکیبها، عنصرها و اتمها | آیا اتمها از ذرههای ریزتری ساخته شدهاند؟ | حجم کمتر یا بیشتر؟ | گرما و تغییر حالت ماده | فعالیت (صفحهٔ 14 کتاب درسی) | اطلاعات جمعآوری کنید (صفحهٔ 15 کتاب درسی) | فعالیت (صفحهٔ 15 کتاب درسی) | فعالیت (صفحهٔ 16 کتاب درسی) | فکر کنید (صفحهٔ 16 کتاب درسی) | فعالیت (صفحه 17 کتاب درسی) | آزمایش کنید (صفحهٔ 18 کتاب درسی) | فکر کنید (صفحهٔ 19 کتاب درسی) | فعالیت (صفحهٔ 20 کتاب درسی) | فکر کنید (صفحهٔ 21 کتاب درسی) | آزمایش کنید (صفحهٔ 22 کتاب درسی) | آزمایش کنید (صفحهٔ 22 کتاب درسی) | گفتوگو کنید (صفحهٔ 23 کتاب درسی) | آزمایش کنید (صفحهٔ 23 کتاب درسی) | فکر کنید (صفحهٔ 24 کتاب درسی)
فصل 3: اتمها الفبای مواد با پاسخ
آخرین ویرایش 3 مرداد 1401
گزارش خطا 204218 علوم تجربی فصل 1: تجربه و تفکر
فصل 2: اندازه گیری در علوم و ابزارهای آن
فصل 3: اتمها، الفبای مواد
فصل 4: مواد پیرامون ما
فصل 5: از معدن تا خانه
فصل 6: سفر آب روی زمین
فصل 7: سفر آب درون زمین
فصل 8: انرژی و تبدیلهای آن
فصل 9: منابع انرژی
فصل 10: گرما و بهینه سازی مصرف انرژی
فصل 11: یاخته و سازمان بندی آن
فصل 12: سفره سلامت فصل 13: سفر غذا فصل 14: گردش مواد
فصل 15: تبادل با محیط
ویدیو دوره کامل آموزشی، علوم تجربی هفتم دوره اول متوسطه
مدرس: اکبر رحیمی
مدت دوره: 5 ساعت (18 فایل)
ریاضی
2754 تست 192,780 تومان
فارسی
2218 تست 155,260 تومان
علوم تجربی
3603 تست 252,210 تومان
پیامهای آسمان
721 تست 50,470 تومان
مطالعات اجتماعی
1712 تست 119,840 تومان
کار و فناوری
147 تست 10,290 تومان
انگلیسی
1738 تست 121,660 تومان
عربی
1129 تست 79,030 تومان
قرآن
514 تست 35,980 تومان
آب در طبیعت به سه حالت جامد، مایع و بخار یافت میشود. این سه حالت ویژگیهای مختلفی دارند. درحالی که آب، یخ و بخار آب، یک نوع مادهاند، چرا رفتار یخ با آب و بخار آب تفاوت دارد؟
هزاران سال معلوم نبود که مواد از چه ساخته شدهاند. برای همین چگونگی تبدیل یخ به آب و برعکس یک معما بود؛ اما شناختن اتمها این معما را حل کرد. در این فصل شما ویژگی اتمها و نقش آنها را در تغییر مواد و زندگی کشف خواهید کرد.
مواد در تمام بخشهای زندگی ما وجود دارند.
اگر با دقت به اطراف خود بنگرید، مواد بسیار زیادی مانند چوب، فلز، گچ، شیشه، چرم، انواع خوراکی، لباس، دارو و… را مشاهده میکنید. شکل زیر برخی از این مواد را نشان میدهد.
برخی از این مواد مانند کیک میوهای ترکیبی از مواد مختلفی چون تخم مرغ، شکر، آرد و میوه هستند.
فعالیت (صفحهٔ 14 کتاب درسی)
فهرستی از موادی را که میشناسید، تهیّه، و دربارهٔ آن در کلاس گفتوگو کنید. آب، چوب، پلاستیک، شیشه، فلز، پارچه، سنگ، نفت خام، کاغذ، پشم و ...
1- چه تعداد مادهٔ دیگر میشود به فهرست شما اضافه کرد؟ خیلی زیاد، مواد موجود در جهان زیاد هستند.
2- تصور کنید که هیچ یک از این مواد را در اختیار نداشته باشید؛ در این صورت زندگی چگونه خواهد بود؟ انسان در زندگی نیازهای بسیاری دارد که تامین آنها بدون وجود مواد غیر ممکن است. در نتیجه بدون مواد زندگی برای انسان امکان پذیر نخواهد بود.
هر روز با مواد گوناگونی سروکار داریم که کاربردهای متفاوتی در زندگی روزانه، کشاورزی، داروسازی و صنایع دیگر دارند. در شکل زیر کاربردهایی از سنگ مرمر، نفت خام و نمک خوراکی را مشاهده میکنید. شما نیز در کلاس دربارۀ کاربرد این مواد گفتوگو و جاهای خالی را پر کنید.
الف) مرمر، سنگی قیمتی و زیباست و مدتهای طولانی بدون تغییر باقی میماند.
ب) از نفت خام میتوان مواد گوناگونی به دست آورد.
پ) نمک خوراکی کاربردهای گوناگونی دارد.
اطلاعات جمعآوری کنید (صفحهٔ 15 کتاب درسی)
در یک فعّالیت گروهی دربارهٔ کاربردهای چند مادهٔ پرمصرف در زندگی روزانه تحقیق و نتیجه را به صورت یک روزنامهٔ دیواری به کلاس ارائه دهید.
آهن: صنایع اتومبیل، ساختمان، بسته بندی، کشتیرانی، ماشینآلات و تجهیزات صنعتی، حمل و نقل ریلی، صنایع نفت و گاز، تجهیزات الکتریکی، تجهیزات و وسایل آشپزخانه.
چوب: صنعت حمل و نقل (کشتی سازی)، بستهبندی، کاغذ سازی، ابریشم و چرم مصنوعی، پارچه بافی، ساخت ابزار موسیقی، صنایع چوبی و...
شیشه: وسایل تزیینی، ظروف آزمایشگاهی و ظروف آشپزخانه، آینه سازی، صنایع نشکن، صنایع یخچال سازی، میزهای شیشهای، در و پنجره ساختمان.
نفت خام: سوختهای گرمایشی، سوخت ماشینهای درون سوز، حلالها، روغنهای روانساز، مواد اولیه صنایع شیمیایی و پتروشیمی، آسفالت و قیر.
پلاستیک: صنایع الکتریکی و الکترونیکی، صنایع شیمیایی، صنایع غذایی و بهداشتی، وسایل پزشکی، صنایع داروسازی، اسباب بازی و کالاهای ورزشی و...
منبع : gama.ir
اکسیژن
اکسیژن
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
اکسیژن، 8O
اکسیژن مایع در حال جوشش
اکسیژن دگرشکلی O۲, O۳
جرم اتمی استاندارد (r، استاندارد) (۱۵٫۹۹۹۰۳، ۱۵٫۹۹۹۷۷) conventional: ۱۵٫۹۹۹
اکسیژن در جدول تناوبی
– ↑
O↓ گوگرد
نیتروژن ← اکسیژن → فلوئور
عدد اتمی () 8 گروه ۱۶ دوره دوره ۲ بلوک بلوک-p دسته نافلز
آرایش الکترونی [He] 2s2 2p4
لایه الکترونی ۲,۶ ویژگیهای فیزیکی فاز در STP گاز
نقطه ذوب ۵۴٫۳۶ K (−۲۱۸٫۷۹ °C, −۳۶۱٫۸۲ °F)
نقطه جوش ۹۰٫۱۸۸ K (−۱۸۲٫۹۶۲ °C, −۲۹۷٫۳۳۲ °F)
چگالی (در STP) ۱٫۴۲۹ g/L
در حالت مایع (در نقطه جوش) ۱٫۱۴۱ g/cm3
نقطه سهگانه ۵۴٫۳۶۱ K, ۰٫۱۴۶۳ kPa
نقطه بحرانی ۱۵۴٫۵۸۱ K, ۵٫۰۴۳ MPa
حرارت همجوشی (O۲) ۰٫۴۴۴ kJ/mol
آنتالپی تبخیر (O۲) ۶٫۸۲ kJ/mol
ظرفیت حرارتی مولی (O۲) ۲۹٫۳۷۸ J/(mol·K)
فشار بخار
فشار (Pa) ۱ ۱۰ ۱۰۰ ۱ K ۱۰ K ۱۰۰ K
در دمای (K) ۶۱ ۷۳ ۹۰
ویژگیهای اتمی
عدد اکسایش ۲−, ۱−, ۰, ۱+, ۲+
الکترونگاتیوی مقیاس پائولینگ: ۳٫۴۴
انرژی یونش (بیشتر)
شعاع کووالانسی pm ۶۶±۲
شعاع واندروالسی ۱۵۲ pm
خط طیف نوری اکسیژندیگر ویژگی ها ساختار بلوری مکعبی
سرعت صوت ۳۳۰ m/s (گاز در ۲۷ سلسیوس)
رسانندگی گرمایی ۲۶٫۵۸×۱۰−۳ W/(m·K)
رسانش مغناطیسی پارامغناطیس
پذیرفتاری مغناطیسی +۳۴۴۹٫۰·۱۰−۶ cm3/mol (۲۹۳ K)[۱]
شماره ثبت سیایاس ۷۷۸۲-۴۴-۷
تاریخچه
کشف کارل ویلهلم شیله (۱۷۷۱)
نامگذار آنتوان لاووازیه (۱۷۷۷)
ایزوتوپهای اکسیژن
ایزوتوپ فراوانی نیمهعمر (۱/۲) حالت فروپاشی محصول
۱۶O ۹۹٫۷۶٪ ضریب ایزوتوپ پایدار با ۸ نوترون
۱۷O ۰٫۰۴٪ پایدار با ۹ نوترون
۱۸O ۰٫۲۰٪ پایدار با ۱۰ نوترون
نمایشبحثویرایش | منابع
اکسیژن (به فرانسوی: Oxygène) یکی از عناصر شیمیایی در جدول تناوبی است که نشان شیمیایی آن O و عدد اتمی آن ۸ است. این عنصر که عضوی از خانوادهٔ عناصر گروه کالکوژن، یعنی گروه شانزدهم در جدول تناوبی است، نافلزی بسیار واکنشپذیر و عاملی اکسیدکننده است که به آسانی موجب اکسید شدن عناصر و ترکیبات شیمیایی میشود. از نظر جرمی، پس از هیدروژن و هلیوم، اکسیژن سومین عنصر فراوان در کیهان است. در دما و فشار استاندارد، دو اتم اکسیژن با اتصال به یکدیگر موجب تولید ساختاری موسوم به دیاکسیژن یا اصطلاحاً موجب شکلگیری یک مولکول اکسیژن میشوند. مولکول اکسیژن در حالت گازی، بیرنگ، بیبو و دارای فرمول O۲ است. مولکول اکسیژن ۲۰٫۹۵ درصد از اتمسفر کره زمین را تشکیل میدهد. با درنظر گرفتن اکسیژن موجود در فرمول شیمیایی ترکیبهای دارای اکسیژن موجود در پوسته زمین، اکسیژن تقریباً تشکیل دهنده نیمی از عناصر سازنده پوسته زمین است.اکسیژن مولکولی موجب تولید انرژی در فرایند سوختن، تنفس یاختهای هوازی است. بسیاری از مولکولهای آلی موجود در موجودات زنده مانند پروتئینها، نوکلئیک اسیدها، کربوهیدراتها، چربیها و همچنین گستره وسیعی از ترکیبات معدنی پوسته بدن جانوران، دندانها و استخوانها دارای اتمهای اکسیژن هستند. اغلب جرم تشکیل دهنده موجودات زنده متشکل از اکسیژن است، چرا که بدن جانوران بهطور عمده از آب تشکیل شدهاست و اکسیژن عنصر اصلی سازنده آب است. اکسیژن موجود در اتمسفر زمین بهطور پیوسته توسط فرایند فتوسنتز تأمین میشود، فرایندی که طی آن نور خورشید موجب تبدیل آب و کربن دیاکسید به اکسیژن میشود. از لحاظ شیمیایی، اکسیژن خیلی فعال است و درنتیجه نمیتواند در هوای آزاد بهصورت آزاد و اتمی باقی بماند. بهغیر از اکسیژن مولکولی، اکسیژن دارای دگرشکلهای دیگری نیز است که ازون یکی از آنها است. مولکول ازون قادر است نور فرابنفش بی منتشر شده از طرف خورشید را جذب کند و درنتیجه لایه ازون پوشاننده کره زمین، حیات موجود بر روی زمین را از پرتوهای مخرب فرابنفش محافظت میکند. با اینحال ازونی که نزدیک سطح زمین تولید میشود محصول جانبی واکنش مهدودها است و درنتیجه بهعنوان یک عامل آلاینده محسوب میشود.
اکسیژن توسط مایکل سندیووجیس قبل از سال ۱۶۰۴ جداسازی شد با اینحال، باور عمومی رایج این است که اکسیژن توسط کارل ویلهلم شیله در اوپسالا و در سال ۱۷۷۳ یا توسط جوزف پریستلی در ویلتشر در سال ۱۷۷۴ کشف شدهاست. در میان این دو نیز بهطور معمول تقدم کشف اکسیژن به پریستلی نسبت داده میشود، چرا که مقاله او زودتر از شیله چاپ شد. پریستلی اکسیژن را هوای فلوژیستونزدایی شده نامید و آن را بهعنوان یک عنصر شیمیایی بهحساب نیاورد.[توضیح ۱] واژه اکسیژن در سال ۱۷۷۷ و توسط آنتوان لاووازیه رواج داده شد. لاوازیه اولین کسی بود که اکسیژن را بهعنوان یک عنصر شیمیایی مستقل بهشمار آورد و بهدرستی به نقش آن در سوختن اشاره کرد.
اکسیژن به صورت متداول در تولید فولاد، پلاستیک، پارچه، برشکاری اکسیژنی فولاد، پیشران راکت، اکسیژندرمانی و سامانه پشتیبان حیات در هواپیما، زیردریاییها، پروازهای فضایی و غواصی استفاده میشود.
فهرست
۱ تاریخچه
۱.۱ آزمایشهای اولیه
۱.۲ نظریه فلوژیستون ۱.۳ کشف ۱.۴ مشارکت لاووازیه ۱.۵ تاریخ بعد ۲ ویژگی
۲.۱ خواص و ساختار مولکولی
۲.۲ دگرشکلها
۲.۳ ویژگیهای فیزیکی
۲.۴ ایزوتوپها و منشأ ستارهای
۲.۵ فراوانی ۲.۶ آنالیز و بررسی ۳ ترکیبات
۳.۱ اکسیدها و ترکیبات معدنی
۳.۲ ترکیبات آلی
۴ نقش زیستی اکسیژن مولکولی
۴.۱ فتوسنتز و تنفس ۴.۲ تشکیل در جو ۵ تولید ۵.۱ آزمایشگاهی ۵.۲ صنعتی ۵.۳ ذخیرهسازی ۶ کاربردها ۶.۱ پزشکی
۶.۲ حامی زندگی و استفاده تفریحی
۶.۳ صنعتی ۷ ایمنی و احتیاط ۷.۱ مسمومیت
۷.۲ آتشسوزی و سایر خطرات
۸ جستارهای وابسته ۹ توضیحات ۱۰ منابع ۱۱ واژهنامه ۱۲ پیوند به بیرون
تاریخچه[ویرایش]
منبع : fa.wikipedia.org