مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
ماه گرفتگی و خورشید گرفتگی را از این سایت دریافت کنید.
خورشیدگرفتگی
خورشیدگرفتگی
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
«کسوف» به اینجا تغییرمسیر دارد. برای دیگر کاربردها کسوف (ابهامزدایی) را ببینید.
برای تأییدپذیری کامل این مقاله به منابع بیشتری نیاز است. لطفاً با توجه به شیوهٔ ویکیپدیا برای ارجاع به منابع، با ارایهٔ منابع معتبر این مقاله را بهبود بخشید. مطالب بیمنبع را میتوان به چالش کشید و حذف کرد.
طی فرایند خورشیدگرفتگی کامل، ماه روی خورشید را میپوشاند و تاریکی همه جا را فرا میگیرد. از بالای قرص پوشیدهشدهٔ خورشید، خورشید گرفتگی ۵ دی به صورت کلی بودهاست گویی فورانی از آتش، نور و گازهای بسیار داغ به آسمان زبانه میکشد.[۱]
خورشیدگرفتگی یا کُسوف یا خورشید گرفت، هنگامی رخ میدهد که سایه ماه بر بخشی از زمین بیفتد و در نتیجه در قسمتهایی از کره زمین، قرص ماه قسمتی از قرص خورشید یا تمامی آن را از دید ناظر زمینی بپوشاند.اخطار: نباید این پدیده را با چشم غیر مسلح نگاه کرد چون به چشم آسیب می زند و حتی در بعضی مواقع بینایی چشم از دست می رود[۲] برای دیدن این پدیده باید از ماسک جوشکاری یا عینک های مخصوص برای دیدن خورشید گرفتگی استفاده کرد.[۳]دید خورشیدگرفتگی ۲۰۱۶ از فضا به صورت دایره تاریکی روی زمین
مفهوم[ویرایش]
برای ارائه تعریف دقیق خورشیدگرفتگی، باید به تعاریف زیر توجه نمود:
گذر (ستارهشناسی): هرگاه از دید یک ناظر، یک جسم آسمانی که در ظاهر کوچکتر است از مقابل یک جسم آسمانی که در ظاهر بزرگتر است عبور نماید، گذر جسم اول (از مقابل جسم دوم) رخ دادهاست.
اختفاء (ستارهشناسی): هرگاه از دید یک ناظر، یک جسم آسمانی که در ظاهر بزرگتر است از مقابل یک جسم آسمانی که در ظاهر کوچکتر است عبور نماید، اختفاء جسم دوم (توسط جسم اول) رخ دادهاست.
گرفت (ستارهشناسی): هرگاه یک جسم آسمانی از خلال سایه یک جسم آسمانی دیگر عبور کند، گرفت جسم اول (توسط جسم دوم) رخ دادهاست.
بر اساس این تعاریف نجومی، هرگاه ماه از میان زمین و خورشید عبور نماید و سایه ماه روی قسمتی از زمین بیفتد هم اختفاء خورشید توسط ماه و هم گرفت زمین توسط ماه رخ دادهاست. با وجود این، چنانکه از قدیم به رخ دادن این پدیده گفته میشدهاست، هنوز هم از این نام استفاده میشود.
خورشیدگرفتگی ۲۰ مرداد ۱۳۷۸ (۱۱ اوت ۱۹۹۹م) به عنوان آخرین خورشیدگرفتگی کامل در قرن بیستم میلادی بود. منطقه خورگرفت کامل، ناحیه سیاه بسیار کوچکی که در مرکز خورشیدگرفتگی جزئی در تصویر مشخص است از ایران نیز میگذرد.
هندسه مداری[ویرایش]
زمین در گردش به دور خورشید و ماه در گردش به دور زمین در مدارهای بیضی شکل اما نزدیک به دایره حرکت میکنند. شعاع مدار گردش زمین به دور خورشید (تقریباً ۱۵۰ میلیون کیلومتر) حدود ۴۰۰ برابر بزرگتر از شعاع مدار گردش ماه به دور زمین (تقریباً ۳۸۰ هزار کیلومتر) است و این در حالی است که اندازه واقعی قطر خورشید نیز حدود ۴۰۰ برابر بزرگتر از اندازه واقعی قطر ماه است. این وضعیت باعث شدهاست که اندازه ظاهری ماه و خورشید از دید ناظر زمینی تقریباً یکسان دیده شود.
بیضی بودن مدارها، باعث میشود که فاصله زمین تا خورشید در طول سال در حدود ۱٫۶ ٪ و فاصله ماه تا زمین در طول زمان تا حد ۵٫۴ ٪ کم یا زیاد شود. این مطلب موجب شدهاست که در زمانهای مختلف، اندازه ظاهری ماه و خورشید کمی تغییر کند و در نتیجه ماه گاهی کوچکتر، گاهی هماندازه و گاهی اندکی بزرگتر از خورشید دیده شود. از سطح کره زمین، اندازه ظاهری ماه از ۲۹٫۳ تا ۳۴٫۱ دقیقه قوس و اندازه ظاهری خورشید از ۳۱٫۶ تا ۳۲٫۷ دقیقه قوس در تغییر است.
صفحه مدار گردش ماه به دور زمین (دائرةالبروج)، نسبت به صفحه مدار گردش زمین به دور خورشید ۵٫۱۴۵ درجه، زاویه دارد. این عامل باعث میشود که در زمان مقارنه ماه، در بیشتر موارد از خط واصل بین زمین و خورشید فاصله داشته باشد و تنها در بعضی از دفعات ماه نو این سه جرم آسمانی تقریباً در یک خط راست قرار بگیرند.
ویژگیهای مداری ذکر شده در بالا، موجب شدهاست که پدیده خورشیدگرفتگی در کره زمین از ویژگیهای منحصربهفردی در بین سیارات منظومه خورشیدی برخوردار باشد و پیچیدگیها و زیباییهای خاصی به شرح زیر در آن دیده شود.
خورشیدگرفتگی در صبحگاه ۳۱ تیر ۱۳۸۸ در مسیر مشهد به تهران
دفعات[ویرایش]
حدود ۳۰ روز طول میکشد تا ماه یک گردش کامل به دور زمین انجام دهد و در هر بار گردش، یک بار ماه نو رخ خواهد داد.
اگر صفحه مداری گردش ماه به دور زمین همان صفحه مداری گردش زمین به دور خورشید میبود، در هر ماه یک بار خورشید گرفتگی رخ میداد. اما وجود ۵ درجه انحراف زاویهای بین این دو صفحه، باعث میشود که در بسیاری از ماهها، ماه از بالا یا پایین قرص خورشید بگذرد.
بنابرین تنها دو یا سه بار در هر سال، ماه در هنگام عبور از فاصله میان زمین و خورشید به اندازه کافی به خط واصل بین زمین و خورشید نزدیک میشود و در این هنگام گرفتگی خورشید رخ میدهد.
سایه ماه بر روی ترکیه و قبرس از دید ایستگاه فضایی بینالمللی در هنگام خورشیدگرفتگی ۹ فروردین ۱۳۸۵
گونهها[ویرایش]
حلقوی[ویرایش]
مقالهٔ اصلی: خورشیدگرفتگی حلقوی
این نوع از خورشیدگرفتگی، هنگامی رخ میدهد که از سطح زمین اندازه ظاهری ماه کوچکتر از اندازه ظاهری خورشید دیده شود. در این وضعیت، در مکانهایی از کره زمین که به خط واصل مرکز خورشید و مرکز کره ماه خیلی نزدیک هستند، تنها حلقه پرنوری از خورشید دیده میشود و درون حلقه (که روی تاریک ماه است) کاملاً تاریک دیده میشود.
منبع مطلب : fa.wikipedia.org
تعداد خورشید گرفتگی بیشتر است یا ماه گرفتگی؟
پرسش و پاسخ مقطع دوره اول متوسطه پایه هشتم رشته درس علوم تجربی
تعداد خورشید گرفتگی بیشتر است یا ماه گرفتگی؟
Dorsa Harati 29 دی 9:17
1 پرسش 0 پاسخ 5 امتیاز
دوره اول متوسطه هشتم علوم تجربی
به طور معمول تعداد کسوف بیشتر است یا خسوف؟ کدام بیشتر رخ می دهد؟
0 گزارش اشتراک گذاری
ایلیا ملایجردی 29 دی 10:28
10 پرسش 180 پاسخ 1127 امتیاز
با سلام.
تعداد ماه گرفتگی بیشتر از خورشید گرفتگی است.
چون ماه به دور زمین می چرخد و بیشتر در معرض سایه زمین است. ولی احتمال اینکه ماه دقیقا یا کمی کمتر بین زمین و خورشید قرار بگیرد کمتر است.
3 گزارش اشتراک گذاری
Amir Aa 29 دی 9:20
5 پرسش 220 پاسخ 1371 امتیاز
خسوف یا همان ماه گرفتگی هر 11 ماه یکبار اتفاق میفتده در حالی که کسوف یا خورشیدگرفتگی هر 18 سال یک بار اتفاق میفتده پس احتمال وقوع خسوف از کسوف خیلی بشتره
2 گزارش اشتراک گذاری
Amir Aa 29 دی 9:20
5 پرسش 220 پاسخ 1371 امتیاز
خسوف یا همان ماه گرفتگی هر 11 ماه یکبار اتفاق میفتده در حالی که کسوف یا خورشیدگرفتگی هر 18 سال یک بار اتفاق میفتده پس احتمال وقوع خسوف از کسوف خیلی بشتره
2 گزارش اشتراک گذاری
Elena Eslami 29 دی 10:05
29 پرسش 220 پاسخ 1420 امتیاز
سلام خسوف یا ماه گرفتگی بیشتر رخ می دهد چون ماه گرفتگی هر 11ماه یک بار اتفاق می افند ولی برای خورشید هر18 سال یک بار می افتد
موفق باشید 1 گزارش اشتراک گذاری
bahar paydar 29 دی 9:31
1 پرسش 219 پاسخ 461 امتیاز
صلام
خسوف یا همون ماه گرفتگی بیشتر اتفاق میوفتع :)
1 گزارش اشتراک گذاری
Anna Ahangari 29 دی 9:30
7 پرسش 34 پاسخ 386 امتیاز
سلام دوست عزیز !
خسوف یا ماه گرفتگی چون هر 11 ماه یکبار اتفاق میفته اما کسوف هر 18 سال یکبار
موفق باشی :) 1 گزارش اشتراک گذاری
منبع مطلب : gama.ir