مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
عکس لب شکری را از این سایت دریافت کنید.
لب شکری یا شکاف کام و لب چیست؟ (انواع، علت، درمان)
افراد دارای شکاف کام و لب (لب شکری) در برخی امور حیاتی مانند غذا خوردن و صحبت کردن مشکل دارند. درمان کودکان لب شکری شامل جراحی، گفتاردرمانی و...
شکاف کام و لب (انواع، علت، درمان)
یکشنبه، ۳ فروردین، ۱۳۹۹
نرگس بیات گفتاردرمانی بدون دیدگاه ۸,۶۶۵ بازدید
مقدمهشايد چهره كودكاني را دیده باشین كه روي لبشون، آثار بخيه به دلیل جراحي وجود داره. این چهره ممکنه شما رو به ياد واژه لب شكری بندازه. تولد نوزادانی با این مشکل احساس نگرانی شدیدی برای والدین ایجاد می کنه. در این مقاله با شکاف کام و لب بیشتر آشنا میشیم و درباره علت ها درمان های موجود اطلاعات بیشتری کسب می کنیم.
توجه! این کودکان از شیرینی زیاده که لبشون شکاف خورده، بخاطر همین بهشون میگن لب شکری! ماهم دوستشون داریم ????
فهرست
۱ آشنایی با ساختار و عملکرد کام
۲ شکاف کام و لب (لب شکری) چیست؟
۲.۱ میزان شیوع شکاف کام و لب
۳ علایم شکاف کام و لب
۴ عوارض جانبی شکاف کام و لب
۴.۱ تغذیه در نوزادان شکاف کام و لب
۵ علت ایجاد شکاف کام و لب
۵.۰.۱ ریسک فاکتور و عوامل خطر
۶ پیشگیری
۷ شکاف کام و سندروم های ژنتیکی
۸ اگر صاحب فرزندی دارای شکاف کام و لب شدیم، چه کار کنیم؟
۹ درمان لب شکری
۱۰ مسائل دندانی در کودکان داری شکاف کام و لب
۱۱ شکاف کام و لب در بزرگسالان
۱۲ چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
۱۳ آینده کودکان دارای شکاف کام و لب چگونه است؟
آشنایی با ساختار و عملکرد کام
همین طور که از اسمش معلومه، در شکاف کام یکی از مناطق درگیر، کام است. می خواییم بیشتر کام رو بشناسیم.
کام قسمتی است که حفره دهانی را از بینی جدا می کند. دو بخش دارد: سخت کام و نرمکام. سخت کام که جلوتر از نرمکام قرار دارد، قسمتی استخوانی است. نرمکام بخشی گوشتی است و زبان کوچک از آن آویزان شده است.
سخت کام به زبان حین جویدن غذا کمک می کند، تا بتواند غذا را نگه دارد. همچنین سخت کام بستری را در قسمت بینی فراهم می کند تا هوا بتواند به راحتی از آن عبور کند. نرمکام توانایی حرکت دارد و انعطاف پذیر است. تمامی اجزای حفره دهانی، با تغییر مسیر هوا، در تولید صداهای گفتاری نقش دارند.
شکاف کام و لب (لب شکری) چیست؟
شکل گیری لب بین هفته چهارم تا هفتم بارداری صورت می گیرد. در جریان رشد جنین، بافت بدن توسط سلول هایی شکل می گیرد که از طرفین به سمت وسط می آیند و اجزای صورت، مانند دهان و لب ها را شکل می دهند. اگر این سلول ها حین بارداری به طور کامل به هم متصل نشوند، شکاف در لب ایجاد می شود.
این شکاف می تواند کوچک باشد؛ یا به اندازه ای بزرگ باشد که تا بینی نیز برود.
شکاف در لب بالا می تواند در یک طرف لب باشد (شکاف لب یکطرفه)، یا در هر دو طرف(دوطرفه) ، یا در وسط لب ها (که به ندرت اتفاق می افتد) همچنین کودکانی که شکاف در لب دارند، می توانند شکاف در کام هم داشته باشند.
تشکیل کام بین هفته ششم تا نهم بارداری می باشد. زمانی که بافت های تشکیل دهنده سقف دهان در دوره بارداری به هم نرسند، شکاف کام ایجاد می شود. برای برخی نوزادان در هر دو قسمت سخت کام و نرمکام شکاف وجود دارد؛ و برای برخی دیگر فقط در قسمت سخت کام شکاف است.
میزان شیوع شکاف کام و لب
براساس آمار مرکز کنترل بیماری ها و پیشگیری (CDC) هر ساله حدود ۲۶۵۰ نوزاد با شکاف کام و حدود ۴۴۴۰ نوزاد با شکاف لب با یا بدون شکاف کام در آمریکا متولد می شوند.
این آمار نشان دهنده میزان اهمیت توجه درمانگران به شکاف کام و لب می باشد.
احتمال وجود شکاف لب با یا بدون شکاف کام در پسرها بیشتر است. همچنین شکاف کام بدون شکاف لب هم در دختران شایع تر است.
علایم شکاف کام و لب
اکثر انواع شکاف کام و لب در بدو تولد تشخیص داده می شود. حتی گاهی در آزمایشات قبل از تولد، مانند سونوگرافی های سه بعدی و پیشرفته نیز شکاف کام و لب قابل تشخیص است. شکاف کام و لب معمولا به شکل های زیر دیده می شود:
شکاف در ناحیه لب و ناحیه کام، که در هر دو سمت صورت مشاهده می گردد.
شکافی که به صورت یک سوراخ کوچک در لب مشاهده می شود.
شکافی که از لب به سمت لثه ها و کام می رود تا بینی گسترش می یابد.
شکاف در ناحیه کام که تظاهراتی در صورت ندارد.
نوعی شکاف نیز وجود دارد که به شکاف زیر موکوزی یا تحت موکوزی معروف است. شکافی در زیر کام وجود دارد که توسط لایه ای پوشانده شده است. این نوع شکاف معمولا در بدو تولد قابل تشخیص نیست و توسط علایمی که بعدا در روند رشد ظاهر می گردد، تشخیص داده می شود.
علایم شکاف زیر موکوزی عبارت است از:
مشکلات غذا خوردن
مشکلاتی در بلع و خروج غذا و آب از بینی
صدای تودماغی عفونت گوش مزمن
همچنین معمولا در شکاف کام زیر موکوزی، زبان کوچک دو شاخه است.
عوارض جانبی شکاف کام و لب
کودکانی که شکاف لب با یا بدون شکاف کام دارند، با مشکلاتی مواجه هستند. مشکلات این کودکان بستگی به نوع و شدت عارضه دارد.
مشکلات غذا خوردن: یکی از مشکلاتی که بلافاصله پس از تولد ایجاد می شود، مشکل در غذا خوردن است. بیشتر نوزادان دارای شکاف لب می توانند از سینه مادر شیر بخورند، ولی شکاف کام در جریان مکیدن مشکل ایجاد می کند.عفونت گوش: اگرچه به نظر می رسد فاصله کام تا گوش زیاد است، ولی کودکان دارای شکاف کام بیشتر دچار عفونت گوش می شوند. دلیل این اتفاق وجود شیپور استاش است. شیپور استاش لوله ای است که فشار هوا را در هر دو طرف پرده گوش متعادل میکند. شنوایی این کودکان حتما باید به صورت دوره ای چک شود و تحت نظر پزشک متخصص گوش و حلق و بینی باشند.منبع مطلب : tavandarman.com
عکس بچه های لب شکری
دارای بورد تخصصی ارتودنسی - عضو هیات علمی دانشگاه - انجام روش های جدید ارتودنسی برای اطفال (ارتودنسی پیشگیری) و بزرگسالان در مطب تخصصی ارتودنسی در خرم آباد
نوشتهها
شکاف لب و شکاف کام (درمان لب شکری)
۲۷ خرداد ماه ۱۳۹۷
/0 دیدگاه /در مقالات آموزشی ارتودنسی اطفال, مقالات عمومی دندانپزشکی /توسط دکتر مریم افشاری
شکاف لب و شکاف کام نقصهای مادرزادی هستند و زمانی بوجود میآیند که لب و دهان کودک در زمان جنینی به درستی شکل نمیگیرند. این نقصهای مادرزادی روی هم رفته “شکاف فکی- دهانی” نامیده میشوند.
شکاف لب چیست؟
لب طی هفتههای چهارم و هفتم بارداری شکل میگیرد. با تشکیل اعضای مختلف بدن کودک طی دوران بارداری، بافتهای بدن و سلولهای خاص از هر دو سمت سر رو به مرکز صورت شکل میگیرند و به یکدیگر متصل میشوند تا صورت را تشکیل دهند. اتصال بافتها به یکدیگر، مشخصههای چهره، مانند لبها و دهان را شکل میدهند. شکاف لب در صورتی رخ میدهد که بافتهای تشکیل دهندهی لب پیش از تولد به طور کامل به یکدیگر متصل نمیشوند، که منجر به باز ماندن بافت لب بالا و ایجاد شکاف در آن خواهد شد. شکاف لب بالا میتواند یک بریدگی مختصر یا شکافی بزرگ باشد که از لب تا بینی ادامه خواهد داشت. شکاف لب ممکن است در یک، در هر دو سمت، یا در وسط لب وجود داشته باشد، که گزینهی آخر بسیار نادر است. کودکانی که شکاف لب دارند ممکن است شکاف کام نیز داشته باشند.
شکاف کام چیست؟
شکاف لب و شکاف کام (لب شکری)
سقف دهان طی هفتههای ششم تا نهم بارداری شکل میگیرد. شکاف کام زمانی رخ میدهد که بافتهای تشکیلدهندهی سقف دهان طی بارداری به طور کامل به یکدیگر متصل نمیشود. در برخی نوزادان، بخشهای جلویی و عقبی کام باز هستند. در دیگر نوزادان، تنها بخشی از کام باز است.
شکاف لب و شکاف کام (لب شکری)
دیگر مشکلات شکاف لب و شکاف کام
کودکانی که شکاف لب یا شکاف کام را به تنهایی، یا شکاف لب و کام را با هم دارند، به وضوح در تغذیه و گفتار با مشکلاتی مواجه میباشند و ممکن است به عفونت گوش نیز مبتلا باشند. بعلاوه ممکن است مشکلات شنوایی یا مشکلات دندانی داشته باشند.
علل ایجاد شکاف لب و شکاف کام
علل ایجاد شکاف فکی-دهانی در بسیاری از نوزادان ناشناخته است. علت ایجاد شکاف لب و کام در برخی کودکان تغییرات ژنتیکی است. چنین تصور میشود که شکاف لب و شکاف کام نتیجهی ترکیب عوامل ژنتیکی و دیگر عوامل باشند ، از قبیل چیزهایی که مادر در محیط پیرامون خود با آنها در تماس است، آنچه میخورد و مینوشد، یا داروهای خاصی که طی بارداری استفاده میکند.
عواملی که خطر ایجاد شکاف لب و شکاف کام را افزایش میدهند
شکاف لب و شکاف کام (لب شکری)
کشیدن سیگار: احتمال تولد فرزند مبتلا به شکاف فکی-دهانی در زنانی که سیگار میکشند بیشتر از زنانی است که سیگار نمیکشند.دیابت: خطر تولد فرزند مبتلا به شکاف لب، با یا بدون شکاف کام، در زنانی که در آنها پیش از بارداری ابتلا به دیابت تشخیص داده شود، بیشتر از زنانی خواهد بود که مبتلا به دیابت نمیباشند.استفاده از داروهای خاص: خطر تولد فرزند مبتلا به شکاف لب، با یا بدون شکاف کام، در زنانی که طی سه ماههی نخست بارداری، برای درمان بیماری صرع از داروهای خاص مانند توپیرامات یا والپروئیک اسید استفاده میکنند بیشتر از زنانی است که از این دارو استفاده نمیکنند.
شکاف لب و شکاف کام (لب شکری)
درمان شکاف لب و شکاف کام
خدمات و درمانهای ارائه شده برای کودکان مبتلا به شکاف لب و شکاف کام میتواند بسته به شدت و وخامت شکاف؛ سن کودک و نیازهای او، وجود دیگر سندرومها یا نقصهای مادرزادی، یا هر دو متغیر باشد
انجام جراحی به منظور ترمیم و اصلاح شکاف لب معمولا در ماههای نخست زندگی صورت میگیرد که پیشنهاد میشود در ۱۲ ماههی نخست زندگی کودک باشد. پیشنهاد میشود جراحی ترمیمی کام نیز پیش از پایان ۱۸ ماههی نخست زندگی یا زودتر انجام شود. با بزرگتر شدن کودکان مبتلا به شکاف لب و شکاف کام، ممکن است برخی از آنها نیاز به فرایندهای جراحی دیگری داشته باشند. جراحی ترمیمی موجب بهبود ظاهر چهرهی کودک، بهبود تنفس، شنوایی و گفتار وی خواهد شد. کودکانی که با شکاف لب و شکاف کام متولد میشوند ممکن است به دیگر انواع درمانها یا خدمات نیاز داشته باشند، مانند مراقبتهای خاص دندانی یا ارتودنسی یا گفتار درمانی.
ارتودنتیست و شکاف لب و شکاف کام
ارتودنتیست یکی از نخستین متخصصانی است که والدین و کودک مبتلا به شکاف لب و شکاف کام باید با وی ملاقات داشته باشند. دادن اطمینان خاطر، مشاوره والدین، مشاورهی غذایی و تجویز فلوراید نخستین گام به سوی مدیریت و درمان شکاف لب و شکاف کام خواهند بود.
شکاف لب و شکاف کام (لب شکری)
در شکافهایی که هر دو سوی صورت را درگیر نمودهاند، پری ماگزیلا (بخشی از استخوان فک بالا که محل قرارگیری دندان های قدامی و ناحیهی پرههای بینی خواهد بود) باید به عقب هدایت شوند. در ارتوپدیهای پیش از جراحی که برای نوزاد ظرف سه تا شش هفته انجام میشوند، از ابزارهای دهانی استفاده میشود تا بخشهای درهمریختهی اطراف فک بالا جدا شوند، و با استفاده از تسمهی الاستیک کنار بخش مرکزی لب بالا (prolabium)، رشد پری ماگزیلا را محدود نمایند.
برای مرتفع نمودن مشکلات مربوط به غذا خوردن میتوان از مسدودکنندههای آکریلیک استفاده نمود.ارتودنتیست طی دورهی واسط دندانی و نیز پس از رشد دندانهای دائمی باید ابعاد قدامی-خلفی، و ابعاد عرضی و عمودی قوسهای دندانی دو فک بالا و پایین را به نحو موثری مدیریت نماید. در بیماران مبتلا به شکاف لب و شکاف کام که مستلزم جراحی ارتوگناتیک (جراحی فک به منظور تغییر موقعیت فکها) میباشند، پس از تکمیل دورهی رشد، ممکن است ارتودنسی پیش از جراحی و پس از جراحی ضروری باشند.
منبع مطلب : drmaryamafshari.com