فرمول گچ

فرمول گچ



مهدی

بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟

فرمول گچ را از این سایت دریافت کنید.

گچ

گچ

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

گچ، پیش از ترکیب با آب

گچ، پس از ترکیب با آب

با گچ فرنگی اشتباه نشود.

گَچ کلسیم سولفات آبدار طبیعی یا غیرطبیعی است و در چندین فرم بلوری یافت می‌شود که در ذخایر پوسته جامد کره زمین و مایع زمین که قابل برداشت نیست به فرم قشرهای نسبتاً ضخیم و کلفت یافت می‌شود که آن را از دل زمین استخراج می‌کنند و استفاده می‌کنند. نخستین بار حدود ۱۶۰ تا ۲۰۰ میلیون سال پیش، زمانی که دریاها خشک شدند، لایه‌های سنگ گچ که در زیر آن‌ها به وجود آمده بودند پدیدار گشتند. گچ یکی از قدیمی‌ترین مصالح ساختمانی مورد استفاده در دنیا می‌باشد که در قرون گذشته با روش‌های دیگر تولید و به صورت‌هایی دیگر استفاده شده‌است. مطابق تحقیقات زمین شناسان، دوران ناپدید شدن دایناسورها و پدیدار شدن لایه‌های سنگ گچ خیلی قدیمی تر از ایجاد تمدن‌ها بر روی زمین است. در قرن ۱۷ پاریس پایتخت گچ بود و تمام دیوارهای چوبی خانه‌ها توسط گچ پوشانده شده بود. پادشاه فرانسه این قانون را بعد از این که لندن بزرگ در سال ۱۶۶۶ در اثر آتش‌سوزی از بین رفت اجباری نمود.[۱] گچ را پس از استخراج سنگ گچ از معدن مانند آهک به کوره می‌برند و تا دمای نزدیک به ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد گرما می‌دهند تا شماری از مولکول‌های آب تبلورش را از دست بدهد و به فرم گچ قابل به‌کارگیری به عنوان مصالح ساختمانی و قالب‌گیری درآید. معمولاً گچ را با آسیابهای مخصوص به صورت پودر درمی‌آورند و در کیسه‌ها یا به صورت فله به فروش می‌رسد. پودرهای گچ مرغوب باید کوچکتر از ۰٫۱۵ میلی‌متر باشد. در اکثر موارد ترکیب گچ و آب خالص برای کاربردهای مختلف استفاده می‌شود هر چند در موارد نیاز با اضافه کردن مقداری مواد مختلف می‌توان زمان سفت شدن آن را کاهش داد؛ مثلاً با اضافه کردن ۱٪ نمک طعام به مخلوط گچ و آب زمان گیرش آن کم می‌شود و اگر میزان نمک بیش از ۴ درصد شود زمان گیرش زیاد می‌شود (تا ۳۰ دقیقه).

2CaSO4.4H2O → 2CaSO4 + H2O (3H2O در اثر حرارت تبخیر می‌شود)

رنگ گچ به فرم طبیعی سفید بوده و ممکن است به دلیل ناخالصی‌های مواد آلی رس و اکسید آهن به رنگ‌های خاکستری، خاکستری مایل به آبی، صورتی یا زرد دیده شود. سنگ گچ دارای سیستم تبلور منوکلینیک، وزن مخصوص ۲/۲ و سختی ۲ می‌باشد. ژیپس مورد به‌کارگیری با سنگ گچ به فرم توده‌ای بلوری‌شده که به فرم دانه‌های ریز و درشت است؛ در اسید کلریدریک و آب گرم به فرم محلول در می‌آید. سنگ گچ خالص دارای ۹/۲۰ درصد آب ترکیبی و ۶/۴۶ درصد SO3 و ۵/۳۲ درصد CaO است.

خلوص سنگ گچ بر پایه درصد کانی ژیپس در آن تعریف می‌شود. بر پایه انجمن استاندارد مصالح آمریکا (ASTM) دست‌کم خلوص مورد نیاز برای سنگ گچ در مواد صنعتی ۷۰ درصد ژیپس است در صورتی که بیش‌تر سنگ گچ‌های تجارتی و بازرگانی دارای ۷۵ تا ۹۰ درصد خلوص می‌باشند. نا خالصی‌های موجود در سنگ گچ بیش‌تر شیل، رس‌ها و کربنات کلسیم است و گاهی بازمانده کنش‌ها و فعالیت‌های حیاتی نیز در آن دیده می‌شود.

این واژه از فارسی میانه gač است که ریشهٔ نهایی آن نامعلوم است، ولی با واژه‌های اکدی gaṣṣu، آرامی gaṣṣā، عربی جصّ، لاتین gypsum، و یونانی باستان gýpsos مرتبط است.

گچ آبخورده را گچ کشته میگویند.

خاصیت کشته شدن گچ بسیار سریع است پس از همین رو باید بعد از ترکیب با آب سریع مورد استفاده قرار گیرد.

گچ در معماری ایران[ویرایش]

یکی از کاربردهای ویژهٔ گچ، اندود کردن دیوارها و آراستن سطوح داخلی ساختمان هاست و با استفاده از هنر گچبری به آن زیبایی می‌بخشند. از میان نمونه‌های به جا مانده می‌توان به گچبری، چفت‌گیری و ابزار زنی طاقچه بازمانده از کاخ بیشابور نام برد. پس از ظهور اسلام نیز از هنر گچبری در بناها استفاده می‌شده‌است، ولی این هنر به دلیل حرمت پیکره‌سازی در قالب نقوش برجسته از گل و گیاه و نیز انواع طرح‌های اسلیمی و بندهای ختایی و حط‌های مختلف تجلی یافت. از نمونه‌های به جا می‌توان به مسجد فریومد در سبزوار اشاره کرد.

گچبری دوره سلجوقی[ویرایش]

هنر گچبری در انواع خط کوفی همراه نقوش اسلیمی خرطوم فیلی روند تحول این هنر در دورهٔ سلجوقی بوده‌است. به‌طور کلی هنر گچبری در دوره سلجوقی مورد توجه در نماسازی داخلی بوده‌است. از میان آثار این دوره می‌توان به گچ‌بری‌های مسجد اردستان با خط کوفی «مُزهّر» و گنبد و مسجد علویان در همدان اشاره داشت.

گچبری دوره ایلخانی[ویرایش]

در این دوره گچبری رونق یافت. به وجود آمدن محراب‌های گسترده با انواع خط کوفی و خط‌های سلطانی، دیوانی، رقعی و به‌کارگیری انواع گره هندسی با نقوش اسلیمی توماری و اسلیمی ماری در لابلای کتیبه و اسپرهای خط با گل و برگ‌های پهن گود و برجسته در آن به وجود آورده شد. از آثار این دوره به بقعه بایزید بسطامی و مسجد الجایتو در اصفهان اشاره کرد.

استانداردهای ملی ساختمان[ویرایش]

استاندارد شماره ۱۲۰۱۵–۱: گچ‌های ساختمانی و اندودهای گچی آماده -قسمت ۱- تعاریف و ویژگی‌ها[۲]

استاندارد شماره ۱۲۰۱۵–۲: گچ‌های ساختمانی و اندودهای گچی آماده -قسمت ۲- روش‌های آزمون[۲]

استاندارد شماره ۲۶۹: ویژگی‌ها و روش آزمون گچ ساختمانی

استاندارد شماره ۱۱۶۱: سقف پوش گچی

استاندارد شماره ۲۷۸۵: ویژگی‌های گچ قالب‌سازی

استاندارد شماره ۲۷۸۶: قطعه‌های پیش‌ساخته دیوارهای گچی

استاندارد شماره ۵۰۲۹: روش‌های آزمون شیمیایی گچ‌های ساختمانی

استاندارد شماره ۵۰۳۰: ویژگی‌های سنگ گچ

استاندارد شماره ۵۰۳۱: ویژگی‌های گچ استریش

استاندارد شماره ۵۰۳۲: ویژگی‌های بتن گچی

استاندارد شماره ۵۰۳۳: ویژگی‌های سنگدانه‌های معدنی مورد به‌کارگیری در گچ ساختمانی

استاندارد شماره ۵۴۸۱: روش آزمون فیزیکی گچ پلاستر

استاندارد شماره ۵۴۸۲: روش‌های آزمون گچ‌های ساختمانی[۳]

گچ[ویرایش]

گچ از جمله مصالحی است که در صنایع ساختمان‌سازی از اهمیت مخصوص برخوردار است و به علت ویژگی‌هایی که دارد از زمان‌های قدیم در امر ساختن مسکن مورد مصرف قرار می‌گرفت. در بسیاری از ساختمان‌های قدیمی مخصوصاً در دوران صفویه که اغلب آن‌ها در اصفهان موجود می‌باشد گچ نقش مؤثری داشته و گچ بریها ی بسیار زیبائی از آن دوران باقی مانده‌است.

برای دیدن کل مطلب کلیک کنید

منبع مطلب : fa.wikipedia.org

گچ چیست؟ مشخصات خواص کاربرد خصوصیات انواع گچ ساختمانی و بنایی

گچ ساختمانی چیست؟ گچ نوعی ماده معدنی با مشخصات خواص کاربرد، خصوصیات و سفیدی بالاست که مصرف آن برای گچ کاری و گچبری میباشد.

گچ

دانشنامه, گچ

بروزرسانی: ۳۰ مرداد ۱۴۰۱

فهرست مطالب [نمایش]

گچ چیست؟

گچ ساختمانی به انگلیسی Gypsum powder یا نام دیگر آن Plaster (پلاستر) ماده پودر سفید رنگی است که عمده مصرف آن بنایی، ساختمانی، گچ کاری و گچبری دیوار، سقف و ستون های ساختمان میباشد. گچ پخته شده، بصورت پودر نرم بوده و دارای چسبندگی بالایی بوده که پس از ترکیب با آب آماده کار میشود. همچنین از ماده معدنی برای مجسمه سازی، کشاورزی، تولید سیمان و پزشکی نیز استفاده میشود. اولین بار حدود ۱۶۰ تا ۲۰۰ میلیون سال پیش، زمانی که دریا ها خشک شدند، لایه‌ های سنگ گچ خام که در زیر دریا به وجود آمده بودند نمایان شد. بر اساس تحقیقات زمین شناسان، دوران ناپدید شدن دایناسورها و پدیدار شدن لایه‌های سنگ گچ خام خیلی قدیمی تر از ایجاد تمدن‌ها بر روی کره زمین است. در قرن ۱۷ شهر پاریس در فرانسه پایتخت گچ بوده و تمام دیوارهای چوبی خانه‌ ها توسط این ماده پوشانده شده بود. آتش سوزی در لندن در سال ۱۶۶۶ و از بین رفتن لندن بزرگ باعث شد تا پادشاه فرانسه قانون استفاده از گچ را اجباری کند.

بازدید کننده محترم، در این صفحه میتوانید اطلاعات مربوط به مشخصات فنی، ترکیبات، مقاومت، خصوصیات و کاربرد انواع گچها در صنایع مختلف را بدست آوردید.

تاریخچه گچ کاری، گچبری و تولید گچ

گچکاری و گچبری در ایران و تولید آن به شکل عمده در سمنان به دوران بسیار طولانی در گذشته برمیگردد. در لینک زیر میتواند اطلاعات کاملی در مورد تاریخچه تولید گچهای ساختمانی معمولی و پلیمری در ایران و سمنان و همچنین گچکاری و گچبری بدست آورید.

تاریخچه ←

سولفات کلسیم چیست؟

Calcium sulfate : به انگلیسیکلسیم سولفات دارای فرمول شیمیایی CaSO۴ یک ترکیب شیمیایی میباشد. کلسیم سولفات (CaSO۴) همراه با دو مولکول آب (H2O)، نام دیگر سنگ خام گچی است. کلسیم سولفات دارای جرم مولی آن ۱۳۶٫۱۴ g/mol است و شکل ظاهری این ترکیب، جامد سفید است. در حالت طبیعی، سولفات کلسیم تصفیه نشده، سنگ سفید بلورین شفاف است که در معادن سنگ گچ خام یافت میشود.

سولفات کلسیم ←

چرا رنگ گچ های بنایی و ساختمانی سفید هستند؟

این ماده معدنی به این دلیل سفید است که مواد اولیه تولید آن سنگ خام حاصل از انفجار در معدن است. سنگ خام پس از انفجار در معدن توسط ماشین آلاتی مانند لودر جمع آوری، بارگیری و با استفاده از کامیون به دپو کارخانه منتقل تا مراحل تولید آغاز شود.

ترکیبات و مواد تشکیل دهنده

سنگ گچی خام استخراج شده از معدن دارای ناخالصی های مختلفی میباشد اما بین ۹۰ تا ۹۸ درصد سنگ های گچی خام دارای خلوص می باشد. در تولید گچهای ساختمانی به روش معمولی هیچگونه مواد به آن افزوده نمیشود و تنها سنگ گچی خالص پخته و آسیاب میشود. جهت تولید گچهای ساختمانی ترکیبی مانند گیپتون، پاششی، سیوا و ساتن مواد افزودنی جهت سبک سازی و… به گچ اضافه و ترکیبات گچی تغییر میکند.

نام دیگر کانی گچ چیست؟

سولفات کلسیم با فرمول شیمیایی CaSO4، اگر همراه با آب باشد، سنگ گچ خام و اگر بدون آب باشد، گچ پخته شده بنایی و ساختمانی است. پس میتوان نام دیگر برای این محصول معدنی را، سولفات کلسیم در نظر گرفت. البته این نام در زبان های مختلف متفاوت است که در لیک زیر میتواند این نامها را مشاهده کنید.

نام انواع گچها به زبان های مختلف دنیا ←

سنگ گچ چیست؟ – مواد اولیه تهیه و تولید گچ

تمامی محصولات گچی ساختمان از سنگ خالص تهیه میشوند. در حقیقت مواد اولیه تشکل دهنده تمامی گچها، سنگ گچ است. سنگ گچی خام پس از انفجار در معدن به دپو کارخانه حمل و مراحل تولید آغاز میشود. پس از دانه نبدی شدن به داخل کوره های دوار رفته و سپس آسیاب میشود. البته این توضیح در مورد فرآیند تولید این ماده معدنی بسیار کلی است اما در لینک زیر میتوانید مراحل تولید انواع گچهای ساختمانی را مطالعه کنید.

سنگ گچ ←

ذخایر

ذخایر سنگ گچ در تمام دنیا بسیار گسترده است. در کشورهای همچون ایران، ایالات متحده امریکا، کانادا، مکزیک، چین، انگلستان، افریقا و بسیاری کشورهای دیگر، ذخایر سنگ گچ وجود دارد. اما نکته قابل توجه در یک معدن سنگ خام گچی، میزان سفیدی، درصد خلوص، هزینه استخراج و موارد این چنینی است. در کشور ما ایران پایتخت گچ، سمنان است. سنگ خام گچی در سمنان بطور بسیار گسترده وجود دارد. در سایر نقاط کشور از جمله استان خراسان، استان آذربایجان، استان مرکزی، ایلام، خوزستان، فارس، اصفهان، هرمزگان نیز معادن شاید مرغوبت تر از سمنان نیز وجود دارد اما دلیل تمایز معادن استان سمنان، راحتی در استخراج، بطور معمول سفیدی بالای ۸۵%، خلوص بالای ۹۵% و… است.

برای کسب اطلاعاع بیشتر در این مورد، لطفا لینک زیر را مطالعه کنید.

ذخایر سنگ گچ ←

انواع کوره های پخت و تولید

در کارخانه‌های تولید محصولات گچی ساختمانی به شیوه مدرن، گچ در کوره های استوانه ای که به شکل افقی هستند پخته میشود. در این روش پخت با توجه به میزان بار ورودی، معمولا در هر ساعت حدود ۱۸ تن پخت انجام میشود و به مرحله بعدی (آسیاب کردن) میرسند. در لینک زیر میتوانید اطلاعات بیشتری بدست آورید.

کوره های گچپزی ←

مراحل تولید

برای دیدن کل مطلب کلیک کنید

منبع مطلب : irgyps.com

نظر خود را بنویسید

آخرین مطالب