شخصی است که به واسطه زندگی در یک محله با او آشنایی دارید



مهدی

بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟

شخصی است که به واسطه زندگی در یک محله با او آشنایی دارید را از این سایت دریافت کنید.

درسنامه آموزشی مطالعات اجتماعی کلاس چهارم درس 1: همسایه‌ی ما با پاسخ

فعالیت (صفحه 3 کتاب درسی) | فعالیت (صفحه 4 کتاب درسی)

درسنامه آموزشی مطالعات اجتماعی کلاس چهارم

درس 1: همسایه‌ی ما با پاسخ

آخرین ویرایش 26 مهر 1401

گزارش خطا 46104 مطالعات اجتماعی فصل 1: محله‌ی ما درس 1: همسایه‌ی ما

درس 2: اینجا محله‌ی ماست

درس 3: خرید و فروش در محله

درس 4: نقشه‌ی محله‌ی ما

فصل 2: شهر من، روستای من

درس 5: زندگی در شهر و روستا

درس 6: جهت‌های جغرافیایی

درس 7: جغرافی‌دانان چگونه محیط‌های زندگی را مطالعه می‌کنند؟

فصل 3: پیدایش شهر و روستا

درس 8: نخستین روستاها چگونه به وجود آمده‌اند؟

درس 9: نخستین شهرها چگونه به وجود آمدند؟

درس 10: مورخان چگونه گذشته را مطالعه می‌کنند؟

فصل 4: سفری به شهرهای باستانی

درس 11: سفری به شهر باستانی همدان

درس 12: سفری به تخت جمشید (1)

درس 13: سفری به تخت جمشید (2)

درس 14: سفری به شهر باستانی کرمانشاه

فصل 5: کشور زیبای من

درس 15: کوه‌ها و دشت‌های زیبا

درس 16: آب و هوا

درس 17: نواحی آب و هوایی ایران

درس 18: پوشش گیاهی و زندگی جانوری در ایران

درس 19: از محیط زیست مراقبت کنیم

فصل 6: ما ایرانی هستیم

درس 20: نشانه‌های ملی

درس 21: تقویم درس 22: روزهای مهم

پاورپوینت دوره آموزشی، مطالعات اجتماعی چهارم دبستان

مدرس: فرزاد باغنده

مدت دوره: 240 اسلاید (17 فایل)

ریاضی

1127 تست رایگان

فارسی

1485 تست رایگان

علوم تجربی

1780 تست رایگان

هدیه‌های آسمانی

751 تست رایگان

مطالعات اجتماعی

1065 تست رایگان

قرآن

113 تست رایگان

خانه‌ی ما در محلّه‌ای از یک شهر یا روستا قرار دارد. هر یک از ما ساکن یک محلّه هستیم. محلّه قسمتی از یک شهر یا روستاست که در آن گروهی از مردم در همسایگی یکدیگر زندگی می‌کنند. شما در یک خانه‌ی حیاط‌دار زندگی می‌کنید یا در یک آپارتمان؟ آیا همسایه‌های خود را می‌شناسید؟ آیا خانواده‌هایی که در همسایگی شما زندگی می‌کنند، فرزند هم سن و سال شما دارند؟ آیا در همسایگی خود دوستانی دارید؟

چه خوب است همسایه‌ها از حال یکدیگر باخبر باشند، به هم کمک کنند و با هم مهربان باشند.

پیامبر گرامی ما حضرت محمّد (ص) فرمودند: اگر می‌خواهید خدا و پیامبر، شما را دوست داشته باشند، امانت‌دار و راستگو باشید و با همسایگان خود به نیکی رفتار کنید.

فعالیت (صفحه 3 کتاب درسی)

1- به تصویرهای بالا با دقّت نگاه کنید و هر یک را توضیح دهید.

همسایگان به عیادت همیسایه‌ی بیمار خود می‌روند. سرزدن به بیمار و جویای حال او شدن رفتار بسیار پسندیده‌ای است

پسر همسایه برای همسایه خود آش می‌برد. این کار باعث ایجاد صمیمیت بیشتر میان همسایه‌ها می‌شود.

اهل محل با دسته‌های گل به استقبال همسایه‌ی خود می‌روند که از یک سفر زیارتی برگشته است. این یک رسم قدیمی ایرانی است.

پسر همسایه برای همسایه‌ی خود که در حال اسباب کشی هستند. چای می‌برد او با این کار به آن‌ها کمک می‌کند و باعث رفع خستگی آنها می‌شود.

2- چه موارد دیگری از همکاری بین همسایه‌ها می‌شناسید؟ بیان کنید.

3- با توجّه به تصویرهای این صفحه، بگویید مردم یک محلهّ برای انجام دادن چه کارهایی با یکدیگر همدلی و همکاری می‌کنند. چگونه؟

سال گذشته با مقرّرات رفت و آمد در کوچه و خیابان آشنا شدید. همچنین، آموختید که خانه و مدرسه مقرّراتی دارند. خوب است بدانید برای زندگی در محلّه نیز مقرّراتی وجود دارد.

آیا ما اجازه داریم با سرو صدا، همسایه‌ها را ناراحت کنیم؟

همیشه فکر کنید که ممکن است فردی در همسایگی شما مریض باشد یا یکی از همسایه‌ها بچّه‌ی خود را خوابانده باشد یا یک نفر در حال درس خواندن یا مطالعه باشد؛ پس:

- در زمان استراحت همسایه‌ها در کوچه توپ بازی یا در خانه سروصدا نکنیم.

- در خانه صدای رادیو و تلویزیون را بلند نکنیم.

- در ساختمان محلّ زندگی خود یا کوچه و خیابان محلّه‌مان ترقّه بازی نکنیم. این کار نه تنها خطرناک است و به ما آسیب می‌رساند بلکه همسایه‌ها را هم آزار می‌دهد و ممکن است به آنها یا عابران هم صدمه بزند.

- موقع خداحافظی با مهمان‌ها با صدای بلند صحبت نکنیم.

- زباله‌ها را در جای مخصوص بگذاریم تا محلّ زندگی همسایه‌ها کثیف و آلوده نشود.

فعالیت (صفحه 4 کتاب درسی)

1- به کمک پدر و مادر خود پرس وجو کنید که برای داشتن محلّه‌ای بهتر، در چه کارهایی می‌توانید با اهالی محل همکاری کنید. در کوچه و ساختمان زباله نریزیم. سعی کنیم در کوچه و باغچه‌ی حیاط اپارتمان درخت بکاریم در آپارتمان‌ها در ساعات پایانی شب از وسایل پر سر و صدا استفاده نکنیم . در هنگام رانندگی زیاد بوق نزنیم. در هنگام بیماری و مشکلات به دیگران کمک کنیم.

2- به تصویر زیر نگاه کنید و بگویید چه مزاحمتی برای همسایه‌ها به وجود آمده است. برای اینکه چنین صحنه‌ای پیش نیاید، چه باید کرد؟ شخصی با ماشین در حال خارج شدن از پارکینگ منزل خود است. اما متاسفانه شخص دیگری جلوی درب پارکینگ پارک کرده و بدون توجه به قوانین برای همسایه مشکل ایجاد کرده است. برای جلوگیری از چنین اتفاقی فقط کافی است هر یک از ما به قوانین احترام بگذاریم و حق همسایه را رعایت کنیم و فقط به راحتی خودمان فکر نکنیم.

برای دیدن کل مطلب کلیک کنید

منبع مطلب : gama.ir

فصل ۲۶: تغییر محیط فیزیکی و اجتماعی باهمستان

هر یك از ما در یك محله زندگی می‌كنیم و بخشی از آن هستیم، اما ممكن است هر یك از ما نظر متفاوتی نسبت به یك محله داشته باشیم. هر یك از ما تصویری از محله را با ویژگی‌های متفاوتی در ذهن مجسم‌ می‌كنیم. ویژگی‌های مثبت یا منفی یا هر دو. یك لحظه به تصویر ذهنی خودتان از یك «محله» فكر كنید و آن را با واقعیت‌ها یا با تصویر ذهنی شخصی دیگر مقایسه كنید. همچنین به تاثیر این دریافت‌ها و تصاویر

بخش ۱۲. ارتقای اقدام جمعی در محله

متن خودآموز

هر یك از ما در یك محله زندگی می‌كنیم و بخشی از آن هستیم، اما ممكن است هر یك از ما نظر متفاوتی نسبت به یك محله داشته باشیم. هر یك از ما تصویری از محله را با ویژگی‌های متفاوتی در ذهن مجسم‌ می‌كنیم. ویژگی‌های مثبت یا منفی یا هر دو. یك لحظه به تصویر ذهنی خودتان از یك «محله» فكر كنید و آن را با واقعیت‌ها یا با تصویر ذهنی شخصی دیگر مقایسه كنید. همچنین به تاثیر این دریافت‌ها و تصاویر واقعی بر هم‌محله‌ای‌هایتان، هنگام ترغیبشان به بحث بر سر ترویج یک اقدام جمعی در محله فكر كنید. تصویری كه شما از محله در ذهن خودتان دارید، ممكن است با یكی از مفاهیم زیر همخوان باشد، یا بینابین آن‌ها باشد:

وضعیت مثبت​

گرم، باز، با جوّ دوستانه

رفتار برابر و منصفانه با همه ساكنین

رابطه‌های باز میان همسایگان

مکان‌های تمیز و امن

فعال و پرجنب و جوش، وجود تعامل میان ساكنین (بزرگسالان، كودكان، سالمندان)

دسترسی آسان با پای پیاده به فروشگاه‌ها و خدمات مورد نیاز

وضعیت منفی​

محیط سرد، بسته و غیردوستانه

هر كس سرش به كار خودش است و با كسی حرف نمی‌زند

كثیف، وجود جرم و جنایت در خیابان‌ها

خیابان‌های لخت و بایر با غریبه‌هایی كه بی‌هدف رفت و آمد می‌کنند

بدون هیچ مغازه‌ای در آن نزدیكی كه بشود نیازهای اولیه را تهیه كرد

ما از عبارت «ارتقای اقدام جمعی در محله» به‌ طور وسیع استفاده می‌كنیم، تا بتواند شامل تعریف هر نوع فعالیتی شود كه ساكنین محله را در ارتباط با یكدیگر قرار دهد، یا كمكشان كند قدر محله‌شان را بیش‌تر بدانند.

معمولا چنین فعالیت‌هایی به معنای كار دسته‌جمعی همسایگان برای یك هدف مشترك است. یعنی پیوستن همسایه‌ها با هم برای نظافت یك محوطه خالی، یا رنگ كردن علامت عبور عابرین پیاده، یا مخالفت با ساخت یك فروشگاه بزرگ، نمونه‌های روشنی از اقدام‌های جمعی در یک محله است.

اما فعالیت‌های كوچک که گاهی کم‌تر مبتنی بر یک هدف خاص است نیز از جمله این نوع اقدامات به شمار می‌رود: آشنایی با ساكنین ساختمانتان، سر زدن به سالمندی در خیابانتان، یا كاشتن گل و گیاه در امتداد خیابان‌ها. به نظر ما این رویدادها هم مثال‌هایی از اقدام جمعی محله هستند و باید ترویج شوند.

چرا ارتقا‌ء اقدام جمعی در محله اهمیت دارد​

فهرست بلندی از دلایل محتلف وجود دارد. چند تای آن‌ها را ذكر می‌كنیم:

اقدام كل محله در مقایسه با اقدام تك‌ تك افراد، نتایج مطلوب‌تری خواهد داشت. نظافت یك محوطه خالی، یا رنگ كردن خطوط عابر پیاده یا مخالفت با ساخت یك ابرفروشگاه، به‌ تنهایی بسیار سخت‌تر است. اصل كلی آن است كه وقتی مردم همگی كار كنند، عموما موثرتر می‌توانند به هدفشان برسند، تا وقتی كه افراد به صورت انفرادی كار كنند. جمع و گروه قدرت دارد.

علت چیست؟ معمولا علت این است كه اقدام‌های محلی مستلزم اعمال نفوذ در تصمیم‌گیرنده‌ها (اعم از مسئولین محلی، ناظرین بر ترافیك، توسعه‌دهندگان بخش خصوصی، پلیس) برای دست‌ به‌ كار شدن به نفع محله است. اگر تصمیم‌گیرنده‌ها مسئولین محلی باشند، بیش‌تر احتمال دارد كه به صدای جمعی تعداد زیادی از رای‌دهندگان پاسخ بدهند، چون باید مستقیم یا غیرمستقیم جوابگوی آن رای‌دهندگان باشند. حتی اگر تصمیم‌گیرنده‌ها شهروندان بخش خصوصی باشند، مقاومت در مقابل خواست یك محله، از نظر اقتصادی، اجتماعی یا سیاسی به نفعشان نخواهد بود.

اگر اقدام جمعی در محله موفقیت‌آمیز باشد، شانس اقدام‌های جمعی بیش‌تر در آینده را افزایش خواهد داد. موفقیت تقویت‌كننده است. در این مورد، احتمال اینكه همسایه‌ها دوباره فعالیت‌های مشابهی انجام دهند، بیش‌تر خواهد بود.

موفقیت نه‌ تنها تقویت‌كننده است، بلكه قدرت می‌آورد. یك اقدام موفقیت‌آمیز در محله، باعث می‌شود اهالی محل چه به‌ طور انفرادی و چه جمعی احساس قدرت كنند. احساس خواهند كرد اقدام تاثیر گذار است و آن‌ها اختیاردار سرنوشت خودشان هستند. این احساسات فی‌نفسه ارزشمند هستند. علاوه بر این، گروه‌های خارج از محله هم آن‌ها را مقتدر خواهند دید و بر این مبنا به قدرت آن‌ها احترام خواهند گذاشت. زمانی سائول اَلینسكی، سازمان‌دهنده معروف باهمستان گفت: «قدرت آن چیزی نیست كه خودتان فكر می‌كنید دارید، آن چیزی است كه دشمن فكر می‌كند شما دارید». و درست می‌گفت.

معمولا اقدام جمعی محلی بین افراد مهر و محبت ایجاد می‌كند. همسایه‌ها از طریق اقدام محلی، جلسات، تماس‌های تلفنی، ارسال ایمیل، و برخورد با یكدیگر در خیابان، همدیگر را بهتر می‌شناسند. ممكن است متوجه شوند كه بیش از آنچه فكر می‌كردند، به هم شباهت دارند و ارزش‌ها و هدف‌های مشترك دارند. آنوقت از معاشرت با یكدیگر بیش‌تر لذت خواهند برد و به دنبالش خواهند بود.

معمولا اقدام‌های محلی روابط و اعتماد جمعی را افزایش می‌دهد. افراد احساس می‌كنند كه می‌توانند روی كمك یكدیگر حساب كنند، روی وظایف دنیوی مانند آب دادن گل‌های خانه یكدیگر وقتی در سفر هستند، یا قرض گرفتن یك ابزار، یا مراقب خانه‌ همدیگر بودن.

اقدام‌های محلی معمولا امنیت را بیش‌تر می‌كند. اگر همسایه‌هایتان را بشناسید، دوست داشته باشید و به آن‌ها اعتماد پیدا كنید، از نظر مادی و روانی در محل زندگی‌تان احساس امنیت بیش‌تری خواهید كرد. هنگام خارج شدن از ساختمان و حتی در خانه خودتان احساس امنیت و راحتی بیش‌تری خواهید كرد، چون تعداد غریبه‌ها كم‌تر هستند و شما احساس می‌كنید كسانی كه در اطرافتان هستند در صورت لزوم كمكتان خواهند كرد. این احساس امنیت را نمی‌شود دست‌ كم گرفت.

اغلب اقدام‌های محلی به شما حس خوبی می‌دهند. احساس فوق‌العاده‌ای است كه خارج از منزلتان راه بروید و به كسانی كه می‌شناسید بربخورید، حالشان را بپرسید و حالتان را بپرسند. تاییدشان كنید و تاییدتان كنند. یك محله گرم و پرتپش، به زندگی غنا و معنا می‌بخشد.

اقدام‌های محلی در بهبود سلامت موثر است. از طریق اقدام‌های محلی شبكه‌های حمایت‌های اجتماعی و میان‌فردی باهمستان‌ها تقویت می‌شود. و محققین دریافته‌اند كسانی كه تحت حمایت شبكه‌های قوی هستند، نه‌ فقط سالم‌ترند، بلکه معمولا عمر طولانی‌تری هم دارند.

اقدام‌های محلی دستاوردهای بهتری برای كودكان دارد. اگر «برای بزرگ كردن یك بچه، یك دهكده كار لازم است»، محله معادل امروزی یك دهكده است. و تحقیقات نشان می‌دهند كه محله‌های قوی‌تر، در واقع كودكان بهبود‌پذیرتر، هدف‌‌مندتر بهتری پرورش می‌دهند.

برای دیدن کل مطلب کلیک کنید

منبع مطلب : ctb.ku.edu

نظر خود را بنویسید

آخرین مطالب