بهداشت فردی کودکان دبستانی

بهداشت فردی کودکان دبستانی



مهدی

بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟

بهداشت فردی کودکان دبستانی را از این سایت دریافت کنید.

آموزش بهداشت فردی برای کودکان پیش دبستانی

به گزارش گهواره، تکنیک‌های مربوط به آموزش بهداشت فردی به کودکان پیش دبستانی کمک می‌کند تا آنها عادت‌های خوب را یاد بگیرند و تمرین کنند و سالم بمانند.

آموزش بهداشت فردی برای کودکان پیش دبستانی

تیر ۱۴۰۱ | زمان مطالعه : ۹ دقیقه

به اشتراک بگذارید

تکنیک‌های مربوط به آموزش بهداشت فردی برای کودکان پیش دبستانی کمک می‌کند تا آنها عادت‌های خوب را یاد بگیرند و تمرین کنند. رعایت بهداشت در هر سنی ضروری است؛ بدیهی است که آموزش رعایت بهداشت باید از کودکی آغاز شود تا در نهاد کودک نهادینه شود و کودک با هر سال بزرگتر شدن به صورت ناخودآگاه بهداشت را در هر زمینه‌ای رعایت کند.

در این مقاله می‌خوانید:

بهداشت فردی کودکان دبستانی و پیش دبستانی شامل چه مواردی است؟

بهداشت فردی چیست؟

سرفصل های آموزش بهداشت فردی به کودکان

آموزش بهداشت به کمک کتاب‌ها

آموزش رعایت بهداشت در مورد شپش

بهداشت فردی کودکان دبستانی و پیش دبستانی شامل چه مواردی است؟

آموزش بهداشت به کودکان شامل آموزش بهداشت فردی و آموزش بهداشت اجتماعی کودکان است. با توجه به اینکه انواع کارتون‌ و انیمیشن در مورد بهداشت فردی تهیه شده است، لذا آموزش دادن به کودکان از این طریق هم جنبه فان و تفریح دارد و هم جنبه تربیت و آموزش. همچنین برای آموزش وسایل بهداشتی به کودکان کمک گرفتن از کارتون‌ها و انیمیشن‌ها نیز بسیار کارآمد هستند.

بهداشت فردی چیست؟

همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم، بهداشت کودکان هم از جنبه فردی و هم از جنبه اجتماعی قابل بررسی است. منظور از بهداشت فردی هر گونه اقدامی است که نهایتا به حفظ سلامت جسم و روح ختم شود.

بنابراین مراقبت از اعضای بدن از جمله پوست، مو، چشم، دندان، گوش و ... در دسته بهداشت فردی قرار می‌گیرد. حتی انجام فعالیت ورزشی، داشتن تغذیه مناسب، داشتن ساعت خواب تنظیم شده، بهداشت پوست دست و صورت با دستمال کاغذی نیز در دسته بهداشت فردی است.

گرچه برخی اوقات مسائل و شرایط محیطی نیز در بهداشت فردی مداخله دارند و گریزی از مداخله آنها هم نیست، اما در هر صورت اینکه کودک یاد بگیرد چه طور و چگونه شخصا مسائل بهداشتی مربوط به خود را رعایت کند، بسیار مهم است و اهمیت زیادی دارد.

با توجه به اینکه کودکان به دلیل حساسیت زیاد بیشتر از بزرگسالان در معرض انواع باکتری‌ها و میکروب‌ها قرار دارند، لذا آموزش بهداشت به آنها در حفظ سلامتی‌شان بسیار تاثیر دارد. عدم رعایت بهداشت فردی در کودکان شانس ابتلا به انواع بیماری‌ها را در آنها بالا می‌برد. لذا آموزش بهداشت فردی از همان کودکی و از سنین پایین بسیار مهم است.

سرفصل های آموزش بهداشت فردی به کودکان

آموزش درست شستن دست و صورت با صابون قبل از غذا، بعد از استفاده از دستشویی، بلافاصله بعد از رسیدن به خانه

آموزش درست مسواک زدن بعد از غذا در دفعات وعده غذایی

استفاده از وسایل بهداشت فردی مانند حوله، مسواک، شانه، لیف،

آموزش درست و به موقع حمام کردن

آموزش دستشویی رفتن و شست و شوی درست بدن در دستشویی و طهارت گرفتن صحیح

آموزش درست غذا خوردن، به میزان کافی غذا کشیدن و تمیز غذا خوردن

آموزش شست و شوی لباس زیر به صورت دستی و شخصی

آموزش استفاده درست از لوازم بهداشتی اماکن عمومی

آموزش رعایت بهداشت مو

آموزش کوتاه کردن ناخن برای جلوگیری از تجمع میکروب‌ها در زیر ناخن

آموزش نگه داشتن دست جلوی دهان در هنگام سرفه و عطسه

منظور از بهداشت اجتماعی چیست؟

بهداشت اجتماعی یعنی رعایت تکنیک‌هایی که سلامت همه افراد جامعه را تضمین می‌کند. برای مثال وقتی به کودک یاد بدهیم که هنگام عطسه و سرفه جلوی دهان خود را بگیرد یا وقتی کمی بیمار است و سرماخورده است از ماسک استفاده کند برای اینکه بیماری خود را به دیگران انتقال ندهد، در واقع هم بهداشت فردی را به او آموزش داده‌ایم و هم بهداشت اجتماعی را. بهداشت اجتماعی به صورت سلسله‌وار به همه افراد جامعه ارتباط دارد و چنانچه شخصی نسبت به رعایت بهداشت اجتماعی بی‌تفاوت باشد، در مقابل دیگران مسئولیت اجتماعی خود را درست انجام نمی‌دهد و نسبت به این موضوع سهل انگار است.

 آموزش بهداشت به کمک کتاب‌ها

همیشه یکی از بهترین راه‌های آموزشی کتاب خواندن برای کودک است. خوشبختانه کتاب‌های شعر و داستان بسیار زیادی در مورد آموزش بهداشت کودکان تالیف شده است. این کتاب‌ها در ردیف‌های سنی متفاوت و با تاثیرگذاری بالا در اختیار والدین و معلمان است تا ساده‌تر و با چاشنی بازی و شعر و آهنگ رعایت بهداشت را به کودکان آموزش دهند. در ادامه به تعدادی از این کتاب‌ها در زمینه‌های مختلف اشاره می‌کنیم؛

منم منم دندون تو دست هایت را بشوی

مجموعه کتاب های کبوتر

موهایم را شانه نمی‌ کنم

میکروب ها برای پخش کردن نیستند

کبوتر باید حمام کند!

روزی که مانیا دکتر شد

چرا باید دست هایم را بشویم وقتی کثیف نیستند

من ویروس فسقلی را می‌شناسم

بهداشت من سلامتی من بهداشت و ایمنی نی نی و حمام و ...

آموزش رعایت بهداشت در مورد شپش

متاسفانه این سال‌ها بیماری شپش در بین کودکان و به دنبال آنها در گروه بزرگسالان شیوع زیادی پیدا کرده است. بیشتر کودکان در مهد کودک‌ها، مدارس و حتی پارک‌ها در معرض این حشره موذی و بسیار آزاردهنده قرار می‌گیرند و به صورت ناخودآگاه به والدین خود نیز انتقال می‌دهند. آموزش رعایت بهداشت فردی در مورد شپش بهترین راهکار برای در امان ماندن از این بیماری است. بنابراین بهتر است در مورد شپش و راه‌های انتقال آن به طور اختصاصی و کاملا جدی با فرزند خود صحبت کنیم و از او بخواهیم تا همه نکات در مورد جلوگیری از انتقال این بیماری را در هر حالتی رعایت کند.

شپش یک انگل خارجی بدن انسان است و می‌تواند سر و سایر قسمت‌های بدن را آلوده کند. تخم شپش «رشک» نام دارد و بیضی شکل و سفیدرنگ و به اندازه ته سنجاق است و به مو و درز لباس‌ها می‌چسبد. این انگل در موهای بلند دختران بیشتر و بهتر می‌تواند زندگی کند. از همین جهت است که شپش در دختران خصوصا دختران دبستانی شیوع بیشتری دارد.

برای دیدن کل مطلب کلیک کنید

منبع مطلب : gahvare.net

آموزش بهداشت فردی به کودک خردسال

برای آموزش بهداشت فردی به کودک مجبور نیستید تا سن مدرسه منتظر بمانید. از همان شیرخوارگی شروع کنید.مانند مسواک با کمک مسواک انگشتی

رشد جسمانی و فیزولوژیک 4, رشد جسمانی و فیزیولوژیک 5, رشد جسمانی و فیزیولوژیک 6

آموزش بهداشت فردی به کودک خردسال

بهمن 17, 1400

10 آذر

مدت زمان مطالعه: 10 دقیقه

آنچه در این مطلب می خوانید پنهان

1 5 روش برای تربیت کودک تمیز

2 چرا بهداشت فردی انقدر مهم است؟

3 5 روش برای آموزش بهداشت فردی به کودک

3.1 آموزش بهداشت از سن پایین

3.2 الگو بودن، آموزش غیرمستقیم بهداشت

3.3 ادامه مراحل بالاتر

3.4 نصب چارت بهداشت شخصی بر دیوار

3.5 بررسی مکرر

4 حل مشکل عدم رعایت بهداشت توسط کودک

4.1 صحبت در مورد عواقب عدم رعایت بهداشت

4.2 سیستم پاداش

4.3 کتاب و منابع آموزشی

4.3.1 شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

5 روش برای تربیت کودک تمیز

ما به عنوان والد کارهای زیادی برای بچه‌ها انجام می‌دهیم، از آماده کردن کیف پیش دبستانی و بسته تغذیه تا کمک به انجام تکالیف، بازی و داستان قبل خواب. در میان این کمک‌ها باید به آنها آموزش دهیم که چطور فرد مستقل و خودکفایی باشند. آموزش بهداشت فردی به کودک یکی از درس‌هایی است که هر چه کودک بزرگ‌تر می‌شود و به سن بلوغ نزدیک‌تر می‌شود، اهمیت بیشتری می‌یابد. برای آمادگی کودک به پیش دبستانی نکاتی حایز اهمیت هستند که یکی از آنها آموزش نکات بهداشتی به کودک است.

بهداشت فردی

چرا بهداشت فردی انقدر مهم است؟

بهداشت فردی ریشه سلامت کلی ما است. با مراقبت از بدن خود، می‌توانید از بسیاری از بیماری‌های مرتبط با بهداشت جلوگیری کرد. سیستم ایمنی بدن کودکان مستعد ابتلا به بیماری های متفاوتی است و با عدم رعایت بهداشت ممکن است خیلی زود دچار بیماری شوند، از جمله:

خشکی پوست، خارش یا بثورات

پوسیدگی دندان

عفونت‌های باکتریایی یا قارچی

ویروس‌ها

5 روش برای آموزش بهداشت فردی به کودک

کودکان پیش دبستانی علاقه زیادی به استقلال دارند و دوست دارند همه کارها را خودشان انجام دهند: تلفن را جواب دهند، لباس‌هایش را انتخاب کند و بپوشد، به حیوان خانگی غذا دهد. اما وقتی صحبت از بهداشت فردی می‌شود، بسیاری از آنها کمی مقاومت دارند یا آنقدر که باید کار را خوب انجام نمی‌دهند و به مهارت بیشتری نیاز دارند. برای علاقه‌مند کردن کودک به بهداشت شخصی از روش‌های زیر کمک بگیرید:

آموزش بهداشت از سن پایین

برای آموزش بهداشت فردی به کودک مجبور نیستید تا سن مدرسه منتظر بمانید. از همان شیرخوارگی شروع کنید. کودکی که از شیرخوارگی هر شب دندان‌هایش با مسواک انگشتی توسط مادر یا پدر تمیز شده است، به این کار عادت می‌کند و آن را بخشی از روتین روزمره می‌داند. دستشویی رفتن، مسواک زدن، شستن دست‌ها، استفاده مستقل از حمام و غیره باید از سن پایین تمرین شود.

در سن 3 تا 5 سالگی، اجازه دهید فرزندتان سعی کند این وظایف را خودش با حضور شما انجام دهد. زمانی که کارش به حد کافی خوب است، او را تشویق کنید و بعد به او نشان دهید که چطور می‌تواند کارش را بهتر انجام دهد.

الگو بودن، آموزش غیرمستقیم بهداشت

یکی از بهترین راه‌ها برای آموزش بهداشت فردی به کودک این است که بهداشت شخصی خود را رعایت کنید و در مورد آن صحبت کنید. اگر فرزندتان ببیند که شما برای دوش گرفتن و مسواک زدن تعلل می‌کنید، ممکن است فکر کند این مجوزی برای کاهلی است. به صورت خانوادگی هر شب ساعتی را تعیین کنید که همه اعضای خانواده مسواک بزنند و به ترتیب دوش بگیرند.

ادامه مراحل بالاتر

آموزش بهداشت فردی به کودک موضوعی است که باید با ادامه رشد کودک به مراحل بالاتر ارتقا یابد. یعنی زمانی که کودک توانست به تنهایی در مسواک زدن مهارت پیدا کند، خانواده باید روی اهمیت نخ دندان کشیدن تمرکز کنند. از آنجایی که کودک آماده ورود به مدرسه و پس از آن دوره بلوغ است، بهداشت شخصی باید در او نهادینه شود. طرز برخورد والدین با کودک باید مهربان باشد تا کودک بتواند مشکلات بهداشتی‌اش را با والدین مطرح کند.

نصب چارت بهداشت شخصی بر دیوار

به عنوان یک مسئولیت روزمره از بهداشت یاد کنید. یک جدول زمان بندی شده تهیه کنید و به دیوار اتاق یا آشپزخانه بچسبانید. از آنجا که کودکان 4-5 ساله هنوز به خواندن و نوشتن تسلط ندارند، برای او با نقاشی ساعت‌های صبح، ظهر و شب را علامت گذاری کنید تا بداند در هر قسمت از شبانه روز چه کاری باید انجام دهد. زمانی که مسئولیت‌های فردی خود را انجام می‌دهد، آن وظیفه را تیک بزنید. کودک در پایان هفته می‌تواند ببیند چقدر در بهداشت فردی خود کوشا بوده است.

بررسی مکرر

اگر آموزش بهداشت فردی به کودک تثبیت شده است، عالی است. اما صرف نظر از سطح مهارت‌های کودک، باید مطمئن شوید که امور بهداشتی خود را به خوبی انجام می‌دهد. بنابراین، در فواصل مطمئن خوب شستن دست‌ها در دستشویی را بررسی کنید. گاهی با او به حمام بروید و مطمئن شوید قسمت‌های خصوصی بدنش را به درستی تمیز می‌کند. دست کودکان به اندازه بزرگسالان قدرت ندارد. کودک باید یاد بگیرد خودش مسواک بزند، اما بعد از آن و برای تکمیل کار، والدین باید برای او مسواک بزنند تا تمام جرم‌ها از روی دندان‌ها پاک شود.

در ادامه چند عادت بهداشتی که باید حتما به فرزندانتان آموزش دهید را بیان می کنیم:

بهداشت دندان

1. بهداشت دهان و دندان

بهداشت دهان و دندان باید بخشی از برنامه روزانه ی هر کودک باشد. در واقع، والدین باید از زمانی که بچه ها اولین دندان خود را در می آورند، مراقب دندان های آنها باشند. با تمیز کردن دندان‌ها و همچنین لثه‌های کودک، می‌توانید از طیف وسیعی از مشکلات سلامتی، از جمله بوی بد دهان، حفره‌ها و بیماری‌های قلبی در مراحل بعدی زندگی او جلوگیری کنید.

برای دیدن کل مطلب کلیک کنید

منبع مطلب : shadamooz.com

نظر خود را بنویسید

آخرین مطالب