مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
وسواس فکری شدید را از این سایت دریافت کنید.
علائم، علل و درمان وسواس فکری
اختلال وسواس فکری عملی (OCD) نوعی اختلال روانی است که در آن افراد، افکار یا احساساتی را ناخواسته تجربه میکنند. در ادامه علل و علائم این اختلال بررسی میشود.
علائم، علل و درمان وسواس فکری-عملی
نویسنده: تیم تحریریه درمانکده
دسته: اختلالها و بیماریهای روان
انتشار: ۰۶/۰۷/۱۳۹۹ تعداد نظرات: 21 نظر 443 بازدید زمان مطالعه 5 دقیقه
اختلال وسواس فکری عملی (OCD) نوعی اختلال روانی است که در آن افراد، افکار، احساسات، تصاویر یا احساساتی را ناخواسته و مکرر و در جواب، به رفتارها یا اعمال ذهنی و اجباری تجربه میکنند.
غالباً فرد مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی یا OCD کاری اجباری را برای از بین بردن یا کاهش تأثیر وسواس به طور موقت انجام می دهد و انجام ندادن آن باعث بروز پریشانی می شود. OCD از نظر شدت آن متفاوت است، اما اگر درمان نشود می تواند توانایی عملکرد فرد در محل کار، مدرسه یا خانه را محدود کند.
تخمین زده شده است که OCD بیش از ۲ درصد از بزرگسالان آمریکایی را در برخی از بازههای زندگیشان تحت تأثیر قرار میدهد. این مشکل می تواند با شرایط دیگری از جمله اختلال اضطراب، افسردگی و اختلالات اشتها همراه باشد. این نوع از اختلال وسواس فکری عملی برای اولین بار در دوران کودکی یا اوایل بزرگسالی ظاهر می شود.
علائم اختلال وسواس فکری عملی
معیارهای تشخیصی DSM-5 برای اختلال OCD شامل وجود وسواس فکری، اجبار یا هر دو است که در آن:
وسواس فکری، آرزوها یا تصویرهای تکراری است که به صورت ناخواسته تجربه می شوند. این تجربه در بیشتر افراد باعث ایجاد اضطراب یا پریشانی می شود. در این شرایط فرد سعی میکند با یک فکر یا عمل متفاوت آنها را نادیده بگیرد، یا آن را سرکوب کند یا این اعمال را به نوعی خنثی کند.اجبار رفتارهای تکراری یا اعمال ذهنی که فرد در پاسخ به وسواس مبتنی بر قوانین سختگیرانه، مجبور به انجام آن می شود. افراد مبتلا برای مقابله با اضطراب یا پریشانی و یا جلوگیری از بروز یک واقعه یا وضعیت ترسناک این راهکارها را به کار میگیرند.این وسواس یا اجبار در روز بیش از یک ساعت طول می کشد و باعث ایجاد ناراحتی یا اختلال بالینی قابل توجهی برای فرد می شود. برای تشخیص بیماری OCD، نباید آنها را با تأثیر یک ماده یا اختلال روانی یا وضعیت پزشکی مقایسه کرد.
جزئیات اختلال وسواس فکری عملی می تواند بسیار متفاوت از سایر بیماریها باشد. این اختلال ممکن است شامل افکار مربوط به آلودگی، تمایل به نظم یا افکار تابو مربوط به رابطه جنسی، اعتقادات دینی سختگیرانه و آسیب به خود یا دیگران باشد.
در پاسخ به وسواس فکری عملی میتوان گفت که بیشتر افراد مبتلا به OCD به اجبار متوسل می شوند. این اجبار ممکن است شامل رفتارهایی مانند شستشو، چیدن چندباره یا شمارش اشیاء، چک کردن برای اطمینان یافتن باشد.
افراد مبتلا به وسواس فکری عملی همچنین می توانند مرتکب اعمال ذهنی متعددی شوند که از نظر ظاهری قابل مشاهده نیستند. اجبار ممکن است به طور موقت احساساتی را که ناشی از وسواس است از بین ببرد. از جمله این احساسات میتوان به اضطراب، پریشانی یا این حس که انگار یک چیزی درست نیست، اشاره کرد.
مطب پزشک روانشناس مورد نظرتان را آنلاین رزرو کنید
به صفحه پزشکان روانشناسی درمانکده بروید و زمان مراجعه به مطب پزشک دلخواهتان را آنلاین انتخاب کنید.
دریافت نوبت روانشناسی
افراد مبتلا به OCD همچنین ممکن است از افراد، مکانها یا هر چیزی که ممکن است وسواس و اجبار را در پی داشته باشد، دوری کنند. این افراد همچنین دارای باورهای ناکارآمدی هستند که می تواند شامل افزایش احساس مسئولیت، عدم تحمل بی اعتمادی، کمال گرایی یا نمای اغراق آمیز از اهمیت افکار آزار دهنده باشد.
افراد مبتلا به وسواس فکری عملی نسبت به شرایط بینش متفاوتی دارند. ممکن است کسی تشخیص دهد که باورهای مربوط به OCD در واقع درست نیست. اما در میان ممکن است کسی که قدرت تشخیص ضعیفی دارد، فکر کند که چنین اعتقاداتی درست است.
شدت علائم اختلال وسواس فکری عملی ممکن است با گذشت زمان تغییر کند. اما در صورت عدم درمان این اختلال می تواند سالها یا دهها سال ادامه یابد. افراد مبتلا به OCD به طور مکرر نوع دیگری از بیماری روانی را نیز تجربه می کنند. آمار نشان داده است که در حدود سه چهارم از بزرگسالان مبتلا به OCD، در برخی از بازههای زندگی خود با یک اختلال اضطرابی، مانند اختلال اضطراب عمومی یا اختلال هراس، تشخیص داده می شوند.
بیش از نیمی از افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی دچار اختلال افسردگی یا دو قطبی نیز هستند. طبق اطلاعات موجود در DSM-5، تا ۳۰ درصد از افراد مبتلا به این اختلال نیز دارای بیماری مثل تیک هستند. از این رو مبتلایان به OCD ممکن است طیف وسیعی از بیماری های دیگر را نیز تجربه کنند. از جمله اختلالات مرتبط با وسواس میتوان به اختلال بدشکلی بدن، تریکوتیلومانیا (کندن مو) و اختلال ایجاد خراش روی سطح پوست و … اشاره کرد.
علل اختلال وسواس فکری عملی
دلایل اختلال وسواس به طور کامل کشف نشده اند. اما عوامل ژنتیکی و محیطی بسیاری نیز در ابتلا به این اختلال وخیل هستند. افرادی که والدین، خواهر و برادر یا فرزند دارای که مبتلا به OCD است، بیشتر در معرض خطر ابتلا به آن هستند.
مطالعات نشان میدهد که دوقلوها نیز ممکن است در اثر عوامل ژنتیکی دچار این اختلال شوند. افرادی که در کودکی با بدرفتاری جسمی یا جنسی و سایر حوادث آسیب زا مواجه شدهاند، احتمال بیشتری دارد که به وسواس فکری عملی مبتلا شوند. در برخی از کودکان، عفونت استرپتوکوک ، باعث بروز زودهنگام و ناگهانی یا بدتر شدن علائم OCD می شود.
درمان اختلال وسواس فکری عملی
اختلال وسواس فکری عملی معمولاً با روان درمانی، تجویز دارو یا استفاده از هر دو به صورت همزمان درمان میشود. تحقیقات ثابت کرده است که درمانهایی که برای درمان OCD تجویز میشوند، شامل درمان شناختی رفتاری (CBT) است. این روش برای معالجه طیف وسیعی از اختلالات استفاده می شود و نوع خاصی از آن به نام (ERP) وجود دارد که در درمان اختلال وسواس بسیار موثر است.
در ERP، فرد مبتلا به OCD در ابتدا توسط یک درمانگر مورد بررسی قرار میگیرد. سپس در معرض افکار یا موقعیتهایی قرار میگیرد که باعث بروز اضطراب یا منجر به وسواس و اجبار می شود. به این ترتیب یاد می گیرد که درگیر اجباریهای عادت نشود. این رویکرد با هدف کاهش تدریجی اضطراب ناشی از چنین افکار و برخوردهایی صورت میگیرد تا فرد بتواند علائم OCD را بهتر مدیریت کند.
منبع : www.darmankade.com
درمان وسواس فکری شدید
اختلال وسواس فکری عملی یک اختلال مزمن سلامت روان است، بنابراین اهداف درمان وسواس فکری شدید باید بر بهبود مدیریت علائم متمرکز شود.
درمان وسواس فکری شدید
اختلال وسواس فکری عملی (OCD)
اختلال وسواس فکری عملی (OCD) یک اختلال مزمن بهداشت روانی است که اشتراکات زیادی با ویژگیهای اختلالات اضطرابی دارد. بسته به شدت OCD، این اختلال توانایی ایجاد مشکلات جدی در عملکرد روزانه را دارد. اختلال وسواس فکری عملی یک اختلال مزمن سلامت روان است، بنابراین اهداف درمان وسواس فکری شدید باید بر بهبود مدیریت علائم متمرکز شود.
OCD شامل دو عملکرد روانشناختی دچار اختلال است: افکار وسواسی مخرب و اقدامات اجباری ناشی از آن. افکار وسواسی که ریشه در شک، ترس یا گناه دارد، فرد را در الگویی از رفتارهای اجباری تکراری اسیر میکند. رفتارها به عنوان وسیلهای برای مدیریت استرس عمل میکنند، مانند یک دریچه تخلیه فشار، آن هم برای اضطرابی که ناشی از وسواس است.
چرخه دائمی وسواس به دنبال رفتارهای اجباری آن میتواند پیامدهای قابلتوجهی در شغل، روابط و کیفیت زندگی فرد ایجاد کند. رفتارهای منزوی کننده با OCD شدید، رایج است، زیرا افراد شروع به عقبنشینی از اجتماع میکنند تا از هرگونه محرک یا تحقیری که ممکن است در ملأعام رخ دهد اجتناب کنند.
اگرچه درمان سنتی ممکن است برای بسیاری از مبتلایان به OCD مفید باشد، اما برای کسانی که به درمان دارویی پاسخ نمیدهند، یک درمان جایگزین بدون دارو به نام تحریک مغناطیسی جمجمهای یا درمان TMS وجود دارد. هنگام تحقیق درباره بهترین درمان برای OCD شدید، TMS را حتما در نظر بگیرید. TMS یک روش نرونکاوی است که میتواند نورونهای مغزی را تغییر داده و منجر به کاهش قابل توجه علائم OCD از نظر بالینی شود.
درباره اختلال وسواس فکری عملی
OCD یک اختلال مرتبط با اضطراب است که دارای افکار وسواسی متناوب و رفتارهای اجباری است که در طول روز دایما تکرار میشود. OCD میتواند آنقدر مخرب باشد که توانایی فرد را در کار مدرسه، محل کار یا حفظ روابط شخصی سالم مختل کند. طبق آمار ارائه شده توسط موسسه ملی بهداشت روان، 1.2 درصد از جمعیت بالغ ایالات متحده مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی هستند و زنان بیش از سه برابر بیشتر از مردان از این اختلال رنج میبرند. علائم OCD عبارتند از:
وسواسها
ترس از میکروب یا آلودگی
نیاز به داشتن چیزهایی با ترتیب خاص، نیاز به تقارن
افکار یا انگیزههای تهاجمی
نگرانی در مورد صدمه دیدن یا آسیب دیدن عزیزان
مراقبتهای بیش از حد از بدن
تمرکز بر موضوعات تابو، معمولاً جنسی یا خشونتآمیز
اجبارها
ترس از لمس دستگیرههای در یا سایر چیزهایی که دیگران لمس کردهاند، ترس از لمس فیزیکی.
نظافت بیش از حد، شستن مکرر دستها
چیدمان وسایل به روشی دقیق و عدم تحمل و ناراحتی از هرگونه تغییر در آن.
بررسی مکرر امور، مانند اینکه آیا فر خاموش است یا چراغها خاموش هستند.
شمارش اجباری
انجام کارها به ترتیب خاص یا تعداد دفعات معین.
هنوز معلوم نیست چه چیزی باعث OCD میشود، اگرچه شواهدی وجود دارد که نشان میدهد ممکن است علت ژنتیکی داشتهباشد. افرادی که دارای والدین، خواهر و برادر یا فرزند مبتلا به OCD هستند، شانس بیشتری برای ابتلا به این اختلال دارند. سایر عوامل خطر OCD شامل تروما و سابقه سوء استفاده جنسی در دوران کودکی است. مطالعات تصویربرداری مغز نشان داده است که تفاوتهای ساختاری در مسیرهای مغزی در افراد مبتلا به OCD وجود دارد. اگرچه در حال حاضر یک درمان مشخصی برای OCD وجود ندارد، اما وقتی میپرسید بهترین درمان وسواس فکری شدید چیست، گزینههایی وجود دارد.
بهترین درمان وسواس فکری شدید چیست؟
در ابتدا، فردی که به خاطر OCD شدید کمک میخواهد، معمولاً با دو ترکیب دارو درمانی و رواندرمانی درمان میشود. داروهای ضد افسردگی به بازتولید سطح سروتونین و سطوح آن کمک میکند، که افکار وسواسی را فرو مینشاند و رواندرمانی میتواند مهارتها و تکنیکهای خاصی را برای غلبه بر رفتارهای اجباری آموزش دهد.
دارو درمانی
داروها بر اساس شدت علائم و وجود اختلال ثانویه در سلامت روان مانند افسردگی یا اختلال اضطرابی همزمان، تعیین میشوند. داروهایی که به بهبود علائم OCD کمک میکند عبارتند از: پروزاک، فلووکسامین، آنافرانیل، زولوفت و پاکسیل. بر اساس ویژگیهای خاصی که معمولا با OCD همراه است، ممکن است داروهای دیگری در صورت نیاز تجویز شوند.
روان درمانی
رواندرمانی بر درمانهای تغییر رفتار، مانند درمان شناختی رفتاری (CBT)، آموزش تغییر عادتها، و پیشگیری از مواجهه و پاسخ (EX/RP) متمرکز است. درمان شناختی رفتاری (CBT) یک درمان مبتنی بر شواهد است که در درمان افراد مبتلا به OCD موثر است. علاوه بر CBT به عنوان درمان اساسی، درمان OCD همچنین ممکن است شامل موارد زیر نیز باشد:
مواجهه و پیشگیری از پاسخ. ERP نوعی درمان شناختی رفتاری است که با قرار دادن فرد در معرض ترسهای خود، به تسکین علائم مبتنی بر ترس کمک میکند. با معرفی موضوع ترس، مهارتهای مقابلهای به فرد آموزش داده میشود که به کاهش اضطراب مرتبط با این محرک کمکمیکند. درمان با ERP میتواند به افراد در مدیریت بهتر واکنش خود در برابر عوامل محرک در هنگام بروزشان، کمک کند.تمرینات معکوس سازی عادت. این روش که روش آموزش معکوسکردن عادت میباشد و معمولا برای درمان تیکهای عصبی بهکار میرود، شامل ۵ مرحله است:۱. توصیف و تکرار تیک در آینه.
۲. پیدا کردن جزئیات تیک توسط درمانگر.
۳. تمرین شناسایی اولین علامت.
۴. آنالیز موقعیتی که تیک یا فکر و رفتار وسواسی در آن رخ میدهد.
۵. آموزش پاسخ فیزیکال عکس توسط بیمار ۱ تا ۳ دقیقه، با آموزش این روش بیمار میتواند علائم را تحتکنترلش درآورد.
سپس بیمار پاسخ یا مداخلهای را میآموزد که عادت دچار اختلال و آشفته را قطع و معکوس میکند.
درمان شناختی. درمان شناختی شامل آموزش ذهن برای تمرکز بر تجربیات افکار منفی و پاسخ دادن به آنها به شیوههای جدید است. با کمک به بیمار در تغییر طرز تفکر خود از منفی به خنثی، درمان شناختی میتواند پاسخ نامنظم به آنها را تغییر دهد.در بیشتر موارد، برنامهای برای OCD، جامع خواهد بود. به این معنی که میتوان به چندین رویکرد درمانی دسترسی پیدا کرد تا به درمان همه جنبههای فرد کمک کند. به همین دلیل، درمانهای جامع اغلب علاوه بر روشهای درمانی متداول، با یک برنامه درمانی OCD موثر ترکیب میشوند. این روشها ممکن است شامل یوگا، مدیتیشن و طب سوزنی باشند.
منبع : dr-sanaie.com