مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
درباره خورشید را از این سایت دریافت کنید.
خورشید
خورشید
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
برای دیگر کاربردها خورشید (ابهامزدایی) را ببینید.
خورشیدمیانگین فاصله
از زمین ۱٫۴۹۶×۱۰۱۱ m
۸٫۳۱ دقیقه با سرعت نور
درخشش دیداری () −۲۶٫۷۴م [۱]
قدر مطلق ۴٫۸۳م [۱]
ردهبندی ستارگان G2V
متالیسیته = ۰٫۰۱۷۷[۲]
قطر زاویهای ۳۱٫۶′ - ۳۲٫۷′ [۳]
صفتها خورشیدی
ویژگیهای مداریمیانگین فاصله
از هستهٔ راه شیری ~۲٫۵×۱۰۲۰ م
۲۶ ۰۰۰ سال نوری
دورهٔ کهکشانی (۲٫۲۵–۲٫۵۰)×۱۰۸ a
سرعت ~۲٫۲۰×۱۰۵ m/s
(گردش بهدور مرکز کهکشان)
~۲×۱۰۴ m/s
(نسبت به سرعت میانگین ستارههای دیگر در همسایگی ستارهای)
ویژگیهای فیزیکیمیانگین قطر ۱٫۳۹۲×۱۰۹ m [۱]
۱۰۹ زمین
شعاع استوایی ۶٫۹۵۵×۱۰۸ م [۴]
۱۰۹ × زمین[۴]
محیط استوایی ۴٫۳۷۹×۱۰۹ m [۴]
۱۰۹ × زمین[۴] تختشدگی ۹×۱۰−۶
مساحت ۶٫۰۸۷۷×۱۰۱۸ m² [۴]
۱۱ ۹۹۰ × زمین[۴]
حجم ۱٫۴۱۲۲×۱۰۲۷ m³ [۴]
۱ ۳۰۰ ۰۰۰ زمین
جِرم ۱٫۹۸۹۱ ×۱۰۳۰ کگ[۱]
۳۳۲ ۹۴۶ زمین
چگالی میانگین ۱٫۴۰۸ ×۱۰۳ کگ/م³[۴][۱][۵]
چگالیهای گوناگون هسته: ۱٫۵×۱۰۵ کگ/م³
فتوسفیر پایینی: ۲×۱۰-۴ کگ/م³
کروموسفیر پایینی: ۵×۱۰-۶ کگ/م³
هالهٔ میانگین: ۱۰×۱۰-۱۲کگ/م³[۶]
گرانش سطحی استوایی ۲۷۴٫۰ m/s۲ [۱]
۲۷٫۹۴
۲۸ × گرانش سطحی زمین[۴]
سرعت گریز
(از سطح) ۶۱۷٫۷ km/s [۴]
۵۵ × زمین[۴] دما
برای سطح (مؤثر) ۵ ۷۷۸ K [۱]
دما
برای تاج خورشیدی ~۵×۱۰۶ K
دما
برای هسته ~۱۵٫۷×۱۰۶ K [۱]
درخشش (Lsol) ۳٫۸۴۶×۱۰۲۶ W [۱]
~۳٫۷۵×۱۰۲۸ lm ~۹۸ lm/W اثر
شدت میانگین (Isol) ۲٫۰۰۹×۱۰۷ W m-۲ sr-۱
ویژگیهای گردشانحراف محوری ۷٫۲۵° [۱]
(به دایرةالبروج) ۶۷٫۲۳° (به صفحهٔ کهکشانی) بُعد
برای قطب شمال[۷] ۲۸۶٫۱۳°
۱۹ ساعت ۴ دقیقه ۳۰ ث
میل
برای قطب شمال +۶۳٫۸۷°
۶۳°۵۲' شمالی
دورهٔ دوران ستارهای
(در عرض جغرافیایی ۱۶°) ۲۵٫۳۸ روز [۱]
۲۵ ر ۹ س ۷ دقیقه ۱۳ ث[۷]
(در استوا) ۲۵٫۰۵ روز [۱]
(در قطبها) ۳۴٫۳ روز [۱]
سرعت دوران
(در استوا) ۷٫۲۸۴ ×۱۰۳ km/h
ترکیب فتوسفیری (برپایهٔ جِرم)هیدروژن ۷۳٫۴۶ ٪[۸] هلیوم ۲۴٫۸۵ ٪ اکسیژن ۰٫۷۷ ٪ کربن ۰٫۲۹ ٪ آهن ۰٫۱۶ ٪ گوگرد ۰٫۱۲ ٪ نئون ۰٫۱۲ ٪ نیتروژن ۰٫۰۹ ٪ سیلیسیم ۰٫۰۷ ٪ منیزیم ۰٫۰۵ ٪
این جعبه: نمایشبحثویرایش
خورشید تنها ستارهٔ منظومهٔ خورشیدی است و در مرکز آن جای دارد. خورشید یک کُرهٔ کامل است که از پلاسمای داغ ساخته شدهاست و در میانهٔ آن میدان مغناطیسی برقرار است.[۹][۱۰] این ستاره که قطری نزدیک به ۱٬۳۹۲٬۰۰۰ کیلومتر دارد، سرچشمهٔ اصلی نور، انرژی، گرما و زندگی بر روی زمین است. خورشید نخستین جسم در منظومهٔ خورشیدی بر پایهٔ جرم و حجم میباشد. قطر خورشید نزدیک به ۱۰۹ برابر قطر زمین و جرم آن ۳۳۰ هزار برابر جرم زمین برابر با ۲×۱۰۳۰ کیلوگرم است. این مقدار ۹۹٫۸۶٪ کل جرم منظومهٔ خورشیدی است.[۱۱]صدای خورشید 1:23
انفجار نهایی یک ستارهٔ سنگین را ابرنواختر مینامند، ولی خورشید هیچگاه چنین انفجاری را تجربه نخواهد کرد؛ زیرا کمترین جرم مورد نیاز برای رخداد یک ابرنواختر، هشت برابر جرم خورشید است.[۱۲] از نظر شیمیایی سه-چهارم جرم خورشید را هیدروژن و باقیماندهٔ آن را بیشتر هلیم میسازد. پس از هیدروژن و هلیم، دیگر عنصرهای سازندهٔ خورشید عبارتند از: اکسیژن، کربن، نئون و آهن و غیره، این عنصرها سازندهٔ ۱٫۶۹٪ از جرم خورشید هستند که این مقدار خود ۵٬۶۲۸ برابر جرم زمین است.[۱۳]
خورشید در ردهبندی ستارگان بر پایهٔ ردهبندی طیفی، در دستهٔ G2V جای دارد و بهصورت غیررسمی با نام از آن یاد میشود. چون پرتوهای پیدای خورشید در طیف زرد-سبز شدیدتر است، (هر چند که رنگ آن از سطح زمین، لابد سفید دیده شود) ولی وجود پراکندگی نور آبی در جو، علت زرد دیدهشدن آن است (پراکندگی رایلی).[۱۴][۱۵] همچنین در برچسب ردهبندی طیفی، ، گفته شده که دمای سطح خورشید نزدیک به ۵٬۷۷۸ کلوین (۵٬۵۰۵ سانتیگراد) است و در گفته شدهاست که خورشید مانند بیشتر ستارگان، یک ستارهٔ رشتهٔ اصلی است و در نتیجه انرژی خود را از راه همجوشی هستهای هستهٔ هیدروژن به هلیم فراهم میکند و در هر ثانیه، در هستهٔ خود، ۶۲۰ میلیون تُن هیدروژن را دچار همجوشی میکند. در دورهای کیهانشناسان میگفتند که خورشید نسبت به دیگر ستارگان، ستارهای کوچک و ناچیز است، ولی امروزه بر این باورند که خورشید از ۸۵٪ ستارگان کهکشان راه شیری درخشانتر است. چون بیشتر آنها کوتولهٔ سرخ هستند.[۱۶][۱۷] بزرگی قدر مطلق خورشید ۴٫۸۳+ است. البته چون خورشید نزدیکترین ستاره به زمین است، به همین دلیل، خورشید درخشانترین جرم در آسمان دانسته میشود و قدر ظاهری آن ۲۶٫۷۴- است.[۱۸][۱۹] تاج خورشیدی پیوسته در حال پراکندن بادهای خورشیدی در فضا است. این بادها، جریانهایی از ذرههای باردارند که تا فاصلهای نزدیک به ۱۰۰ واحد نجومی توان دارند. حبابهای ساختهشده در محیط میانستارهای که در اثر بادهای خورشیدی ساخته شدهاند، بزرگترین سازهٔ پیوستهٔ پدیدآمده در منظومهٔ خورشیدیاند.[۲۰][۲۱]
هماکنون خورشید در حال سفر از میان ابر میانستارهای محلی در ناحیهٔ حباب محلی در لبهٔ بازوی شکارچی از کهکشان راه شیری است. از میان ۵۰ ستارهای که تا شعاع ۱۷ سال نوری، در همسایگی زمین قرار دارند، (نزدیکترین آنها یک کوتولهٔ سرخ به نام پروکسیما قنطورس است که ۴٫۲ سال نوری فاصله دارد) از دیدگاه جرم، خورشید رتبهٔ چهارم را در میان آنها دارد.[۲۲] اگر از قطب شمالی کهکشان نگاه کنیم، خورشید به صورت ساعتگرد به گرداگرد مرکز کهکشانی راه شیری در گردش است و از آن نقطه نزدیک به ۲۴٬۰۰۰ تا ۲۶٬۰۰۰ سال نوری فاصله دارد، انتظار میرود که این گردش ۲۲۵ تا ۲۵۰ میلیون سال دیگر به پایان برساند و دور خود را کامل کند. از آنجایی که کهکشان ما نسبت به تابش زمینهٔ کیهانی (CMB) در راستای صورت فلکی مار باریک با سرعت ۵۵۰ کیلومتر بر ثانیه در حرکت است، در نتیجه سرعت بهدست آمده برای خورشید نسبت به CMB در راستای صورتهای فلکی پیاله یا شیر، ۳۷۰ کیلومتر بر ثانیه میشود.[۲۳]
منبع مطلب : fa.wikipedia.org
خورشید چیست ؟ — آنچه باید درباره ستاره منظومه شمسی بدانید – فرادرس
در این مطلب در مورد خورشید و ساختار خورشید خواهید آموخت. همچنین در مورد تولد و مرگ خورشید صحبت خواهیم کرد و تاثیر خورشید بر سیاره زمین را بررسی میکنیم.
خورشید چیست؟ — آنچه باید درباره ستاره منظومه شمسی بدانید
آخرین بهروزرسانی: ۱۸ فروردین ۱۴۰۰ زمان مطالعه: ۱۵ دقیقه
علوم پایه، فیزیک، نجوم
خورشید در مرکز منظومه شمسی قرار دارد و زمین به فاصله 149,668,990٫130 کیلومتر (93 میلیون مایل) از آن میچرخد. خورشید گرچه عظیم است اما بزرگترین ستاره شناخته شده در کیهان شناسی نیست. این جسم یک ستاره کوتوله زرد و توپی داغ از گازهای درخشان است.
فهرست مطالب این نوشتهمنظومه خورشیدی چیست؟
اندازه و فاصله خورشید تا زمین چه قدر است؟
مدار و چرخش خورشید چگونه است؟
تشکیل خورشید چگونه صورت گرفته است؟
ساز و کار و ساختار خورشید چگونه است؟
عمر و دمای خورشید چه قدر است؟
سطح خورشید چگونه است؟
جو خورشید چگونه است؟
پتانسیل زندگی خورشید
قمرها و حلقههای خورشید
مگنتوسفر خورشید چیست؟
نور خورشید چگونه به وجود میآید؟
تولد خورشید چگونه رخ داده است؟
مرحله نهایی و مرگ خورشید چگونه است؟
سرنوشت نهایی خورشید چیست؟
انرژی خورشید از کجا تامین میشود؟
زمین پس از مرگ خورشید چه میشود؟
معرفی فیلم آموزش مقدماتی نجوم – نجوم باستان تا کیهان شناسی
نتیجهگیری نمایش همه
میدان مغناطیسی خورشید از طریق باد خورشیدی در سراسر منظومه شمسی گسترش مییابد. ارتباط و فعل و انفعالات بین خورشید و زمین باعث ایجاد فصول، جریانهای اقیانوس، تغییرات آب و هوا، کمربندهای تابشی و شفقهای قطبی میشود. گرچه خورشید برای زمین و منظومه شمسی خاص است اما میلیاردها ستاره مانند خورشید در کهکشان راه شیری پراکنده شدهاند.
خورشید یک ستاره کوتوله زرد و یک توپ داغ از گازهای درخشان در قلب منظومه شمسی ما قرار دارد. نیروی گرانش موجود در منظومه شمسی اجزای خورشید و همه چیز از بزرگترین سیارات تا کوچکترین ذرات را در مدار خود نگه میدارد.
خورشید در بسیاری از فرهنگها نامهای بسیاری دارد. کلمه لاتین خورشید sol است و لغت solar یا خورشیدی به عنوان صفتی برای تمام موضوعاتی که به خورشید مرتبط است استفاده میشود. در این مطلب به تمام سوالات شما در مورد خورشید پاسخ داده خواهد شد.
منظومه خورشیدی چیست؟
منظور از منظومه خورشیدی همان منظومه شمسی است که به عنوان مجموعهای متشکل از ستارهها، خورشید و هر چیزی که توسط گرانش به این سیستم متصل است تعریف میشود. اجزای این سیستم شامل سیارههای «عطارد» (Mercury)، «زهره» (Venus)، «زمین» (Earth)، «مریخ» (Mars)، «مشتری» (Jupiter)، «زحل» (Saturn)، «اورانوس» (Uranus) و «نپتون» (Neptune)، سیارات کوتولهای مانند «پلوتون» (Pluto)، دهها قمر و میلیونها سیارک (Asteroids)، دنبالهدارها و شهابسنگها است. فراتر از منظومه شمسی هزاران سیستم سیارهای دیگر که در کهکشان راه شیری در حال چرخش حول ستارههای دیگر هستند کشف و مشاهده شدهاند. برای مطالعه بیشتر در این مورد مطلب منظومه شمسی چیست — هر آنچه باید بدانید را بخوانید.
تصویر ۱: عکسی از منظومه خورشیدی
اندازه و فاصله خورشید تا زمین چه قدر است؟
خورشید با شعاع695,508 کیلومتر (432,168٫6 مایل) یک ستاره بزرگ نیست و ستارههای بسیاری در کهکشان راه شیری بزرگتر از خورشید وجود دارند اما این ستاره هنوز هم بسیار بزرگتر از سیاره ما یعنی زمین است. به صورت عددی میتوان گفت 332,946 برابر جرم زمین برابر با جرم خورشید است. حجم خورشید را میتوان با ۱٫۳ میلیون زمین پر کرد.
خورشید 150 میلیون کیلومتر (93 میلیون مایل) با زمین فاصله دارد. نزدیکترین همسایه ستارهای خورشید سیستم سه ستاره آلفا قنطورس است. پروکسیما قنطورس 4٫24 سال نوری و آلفا قنطورس A و B (دو ستاره در حال چرخش دور یکدیگر) 4٫37 سال نوری با ما فاصله دارند. همانطور که میدانید سال نوری مسافتی است که نور در یک سال طی میکند که برابر با 9,460,528,400,000 کیلومتر یا 5,878,499,810,000 مایل است.
تصویر ۲: خورشید و زمین در یک قاب
مقایسه پارامترهای خورشید و زمین
در جدول زیر تمام پارامترهای مهم زمین و خورشید را با یکدیگر مقایسه کردهایم.
خورشید زمینتاریخ کشف ناشناخته ناشناختهکاشف مردم باستان مردم باستانانحراف استوایی ۷٫۲۵ درجه نسبت به دایرهالبروج ۲۳٫۴۳۹۳ درجهشعاع استوایی ۶۹۵,۵۰۸ کیلومتر ۶,۳۷۱ کیلومترمحیط استوایی ۴۰,۰۳۰٫۲ کیلومتر ۴,370,005٫۶ کیلومترحجم 1,409,272,569,059,860,000 کیلومترمکعب 1,083,206,916,846 کیلومترمکعبچگالی ۱٫۴۰۹ $$\frac{gr}{cm^{3}}$$ ۵٫۵۱۳ $$\frac{gr}{cm^{3}}$$جرم $$1,989,100 \times 10^{24}$$ کیلوگرم $$5,972,190 \times 10^{18}$$ کیلوگرممساحت سطح ۶,۰۷۸,۷۴۷,۷۷۴,547 کیلومتر مربع ۵۱۰,۰۶۴,۴۷۲ کیلومتر مربعگرانش سطح ۲۷۴ $$\frac{m}{s^{2}}$$ ۹٫۸ $$\frac{m}{s^{2}}$$سرعت فرار 2,۲۲۳,720 $$\frac{km}{h}$$ ۴۰,۲۸۴ $$\frac{km}{h}$$مدار و چرخش خورشید چگونه است؟
خورشید و هر چیزی که به دور آن میچرخد در کهکشان راه شیری قرار دارد. به طور دقیقتر خورشید در یک بازوی مارپیچی به نام Orion Spur قرار دارد که از بازوی Sagittarius یا قوس خارج شده است. از آنجا که خورشید به دور مرکز کهکشان راه شیری میچرخد سیارات، سیارک ها، دنباله دارها و سایر اجسام را با خود همراه میکند.
تصویر ۳: مکان خورشید در کهکشان راه شیری
منظومه شمسی با سرعت متوسط 720,000 کیلومتر در ساعت (450,000 مایل در ساعت) حرکت میکند. اما حتی با این سرعت حدود 230 میلیون سال طول میکشد تا بتوانیم یک دور کامل حول کهکشان راه شیری بزنیم.
خورشید هنگام چرخش حول مرکز راه شیری میچرخد خودش نیز میچرخد. چرخش آن با توجه به صفحه مدارهای سیارات، شیب محوری ۷٫۲۵ درجه دارد. از آنجا که خورشید جسمی جامد نیست قسمتهای مختلف خورشید با سرعتهای مختلف میچرخند. در خط استوا خورشید تقریباً هر 25 روز یک بار دور خود میچرخد اما در قطبهای خود خورشید هر 36 روز زمینی یک بار حول محور خود میچرخد.
تشکیل خورشید چگونه صورت گرفته است؟
منبع مطلب : blog.faradars.org